Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 22. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Sopron MJV Önkormányzat

X. Barátság Játékok Sopronban

X. Barátság Játékok Sopronban

Tizedik alakalommal rendezik a nemzetközi Barátság Játékok sportversenyeket szeptember 21 és 23 között.

Tizedik alakalommal rendezik a nemzetközi Barátság Játékok sportversenyeket szeptember 21 és 23 között. A sportjátékokat Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője horvát és magyar nyelven elmondott beszédével nyitotta meg hivatalosan, amelyet követően a Barátság Játékok hivatalos zászlóját is felvonták a Krasznai Sportcsarnokban.

Sopron másodszor ad otthont a négy ország régiói, térségei sportrendezvényének, amelyen 15-16 éves diáksportolók vehetnek részt.

Sopronba csaknem 350 sportoló érkezett a résztvevő országokból. Szlovénia (Novo Mesto), Bosznia-Hercegovina (Bihacs), Horvátország (Gospic ) és Magyarország, (Sopron-Fertőd Kistérség) sportolói kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, asztalitenisz és sakk sportágakban mérik össze tudásukat. A vendéglátó Sopron-Fertőd Kistérség csapataiban, soproni, fertőszéplaki, lövői, nagycenki, hegykői sportolók is helyet kaptak.

Az ünnepélyes megnyitót szeptember 21-én, a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban tartották.

A sportolók óriási hangulatú szurkolótábora a zászlók bevonulását és a Kópházi Tamburazenekar és Tánccsoport fellépését követően a résztvevő országok delegációvezetőinek köszöntőjét hallgatta meg.

Sopron városa, dr. Fodor Tamás polgármester nevében és a rendező Magyarország nevében Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője köszöntötte horvát nyelven a sportolókat, kísérőiket és a szurkolókat, ami külön tetszést és hangos ovációt aratott, majd ünnepélyesen is megnyitotta a jubileumi, 10. Barátság Játékokat.

Firtl Mátyás horvát, majd magyar nyelven is elmondott megnyitójában utalt arra, hogy örömteli dolog a pénzügyi nehézségek ellenére is sikerült megrendezni a jubileumi Barátság Játékokat. A résztvevő négy nemzet zászlója, amely a teremben is látható, amint a meghívón is, azt is jelenti, hogy nyelvükben is megértik egymást a résztvevők. Szólt arról, hogy Sopron is egy multikulturális hely, ahol a magyarok és németek mellett a helyi horvát közösség évszázadok óta nyelvével, kulturájával, hagyományaival gazdagítja a térséget,, és hangsúlyozta, hogy a sportesemény résztvevőinek a sport is egy közös nyelvet jelent.

A sportdiplomácia jelentőségét hangsúlyozva emelte ki, a több nemzetet is összehozó sportesemény fontosságát, hogy a horvátok, szlovénok és magyarok uniós tagokként Bosznia-Hercegovina tagságának támogatásában is elkötelezettek kell, hogy legyenek.

A sportesemény programja:

Szeptember 22-én, szombaton 9.00 órától:

Fiú kosárlabda - Krasznai F. Sportcsarnok

Leány kosárlabda - MKB Aréna kisterem

Fiú kézilabda - MKB Aréna

Leány kézilabda - MKB Aréna

Labdarúgás – Anger rét

Asztalitenisz - Nagycenk Általános Iskola

Sakk – Lövő, Művelődési Ház

Szeptember 23-án, vasárnap 11.00 órakor kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban.

Címkék: Sopron, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.