Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2012. December 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

2013 elektronikai trendjei

2013 elektronikai trendjei

Milyen területekre fognak fókuszálni az elektronikai gyártók jövőre? Az intelligens tévék, az internettel összekötött autós navigációk, és az Ultra HD felbontás korszaka vár ránk.

A BITKOM (Szövetségi Informatikai, Távközlési, és Média Egyesület) elemzői alaposan átnézték az elmúlt évek eladási statisztikáit, valamint a gyártók hivatalos fejlesztési terveit, és ezek alapján megjósolták, mely elektronikai ágazatok lesznek meghatározóak 2013-ban. Az úgynevezett okostévék (smart TV) elterjedése egyet jelent az otthoni szórakoztatás megreformálásával, hiszen a rendszer kapcsolatban van az internettel, ahonnan bármit megjeleníthetünk a képernyőn (filmeket, játékokat, böngészőt stb.). Ugyanez fog történni az autókba építhető multimédiás-navigációs eszközökkel, tehát az internet most már nemcsak a lakásunkat és a mobiltelefonunkat hódítja meg, hanem a kocsinkat is.

Smart tévék

Ilyen tévékészülékek már évek óta találhatók a piacon, elég csak a Samsung Smart TV sorozatát megemlíteni. A készülék kapcsolatban van az internettel, és szolgáltatótól függően hozzáférést biztosíthat filmes adatbázisokhoz, játékokhoz, speciális csatornákhoz, zenékhez, bármihez. 2013-ban elterjednek majd a személyre szabható zenei csatornák, az internetes rádió- és streaming szolgáltatások, mint például a Spotify és a Deezer. Nem árt tudni, hogy ezeknél a rendszereknél nincs szükség arra, hogy a fájlokat lementsük egy otthoni vincseszterre, ugyanis mindent online streamként hallgathatunk vagy tekinthetünk meg. Ha például a könyvtárból virtuálisan kikölcsönöztünk egy filmet, aminek azonban álmosság miatt csak a felét néztük meg, az okostelevízió a következő bekapcsoláskor szól nekünk, hogy folytassuk a filmet. Smart TV vásárlása esetén a legfontosabb kritérium, hogy villámgyors internet-kapcsolattal rendelkezzünk, mert csak ebben az esetben tökéletes a hang és képminőség. Például Németországban a háztartások 12 százaléka rendelkezik internetes tévével, és az elemzők arra számítanak, hogy jövőre ez az arány jelentősen megnő.

Multimédiás szolgáltatás az autókban

Jövőre az internetes navigációs térképek teljesen átveszik az uralmat a piacon, mert sokkal naprakészebbek, mint a CD-n vagy merevlemezen tárolt programok. A BITKOM felmérése szerint hatalmas az igény az ilyen rendszerekre, mert friss információkhoz juttatja az autóst a különböző dugókról, útépítésekről, valamint a várható időjárásról is. Maga a kijelző mérete is egyre nagyobb lesz, amire jó példa a Tesla Model S típusú luxusautó, amelyben a középkonzolt egy hatalmas monitor uralja. Az előrejelzések szerint a jövőben szorosabbá válik a kapcsolat az okostelefonok és a kocsiban található multimédiás eszközök között, így egy egyszerű alkalmazással megoldható lesz, hogy az autónk telefonáljon nekünk, amennyiben épp fel akarják törni, és adott esetben távolról letilthassuk a motorindítást, és értesítsük a rendőrséget.

A Tesla belső terének legfontosabb eleme a méretes érintőképernyővel ellátott multimédia rendszer.


A Full HD Japánban már gagyinak számít

A Full HD felbontás mostanában kezd elterjedni nálunk, de sok háztartásban még mindig hagyományos tévékészüléket néznek, vagy megveszik ugyan a LED készüléket, de a szolgáltatónál csak analóg jelre fizetnek elő, mert az olcsóbb, mint a digitális HD-csatornák. Japánban viszont a Full HD felbontás már az alja-kategóriát jelenti, arrafelé az Ultra HD, vagy más néven 4K dívik, ami 3840×2160 képpontnak felel meg, azaz kétszer olyan részletgazdag, mint a „mezei” Full HD! Ezen rendszerek rohamos elterjedésére számíthatunk 2013-ban, persze csak Európa fejlettebb országaiban. A BITKOM egyébként arra a megállapításra jutott, hogy a LED-tévék gyártási költsége és az eladási árak között markáns különbség mutatkozik (nagy haszonkulccsal dolgoznak a gyártók), ami a szoros versenyhelyzet miatt folyamatosan csökkenni fog, tehát egyre olcsóbban tudunk majd jó tévékészüléket venni.

Címkék: elektronika, trend

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u