Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. November 04. 19:25, szerda | Bulvár
Forrás: divany.hu

Német agykutatók megfejtették a titkot!

Német agykutatók megfejtették a titkot!

Megvan, mi történt a ruhát fehér-aranynak látók agyában.

Emlékszik még A ruhára? Tudja, arra amelyiken a fél világháló vitázott 2015. februárjában. A ruhát az emberek egy része fehér és arany színűnek, míg a többiek (helyesen) kék, fekete csíkosnak látták. Persze a ruha nemcsak a népet hozta lázba, a pszichológusok is lelkesen csaptak le a jelenségre, hogy milyen csodás példa ez az észlelésünk működéséről, vagyis arról, hogyan keveredik a szenzoros információ a sajátos, ránk jellemző értelmezéssel.

Bár a többség nyilván már rég lejött A ruha kérdéséről, a tudomány malmai lassabban őrülnek: közel egy év kellett ahhoz, hogy kézzelfogható bizonyítékok is szülessenek arról, amit annak idején a pszichológusok állítottak. Köszi, német agykutatók! Köszi, Research Digest!


Az egyszerüsített pszichológiai magyarázat anno az volt, hogy a jelenséget az az egyszerű tény okozza, hogy a tárgyaknak nincs színük. Azért látjuk azokat színesnek, mert a látható spektrum bizonyos tartományába eső fényt vernek vissza, amire a szemünk és az idegrendszerünk sajátos módon reagál: színeknek fordítja a különbségeket.

A szemünkbe jutó fényt két dolog befolyásolja: a tárgy felületéről visszaverődő fény jellemzői és a megvilágítás. Az agyunk ezt a kettőt szépen külön tudja választani, ezért is látjuk a megvilágítástól, napszakoktól függetlenül ugyanolyannak a tárgyakat. Ez a feldolgozási folyamat nem mindig egyértelmű, bőven akad benne lehetőség a többféle értelmezésre, különösen, ha nem látszik jól a háttér, ami előtt a tárgy áll - éppen úgy, mint A ruha fotójánál.

A Cortexben most megjelent vizsgálatban német agykutatók 28 ember agyát pásztázták funkcionális MRI-vel miközben azok A ruhát nézték. A résztvevők fele – hasonlóan az internet népéhez – kék-feketének, míg a többiek fehér-aranynak látták a ruhát. Azoknak az agya, akik tévesen a fehér- arany csíkosra voksoltak, nagyobb aktivitást mutatott a magasabb szintű gondolkodási feladatokat ellátó agyterületeken, így a frontális és a fali lebeny bizonyos részein, vagyis az ő esetükben a percepció egy felülről vezérelt folyamat volt, nem a beérkező információ, hanem az agy értelmezése határozta meg a ruha színét.

Ez a vizsgálat tehát azon túl, hogy alátámasztotta A ruhával kapcsolatos pszichológiai fejtegetéseket, megmutatta azt is, hogy még egy ilyen egyszerű, hétköznapi tevékenységnél, mint a színészlelés, mennyire különbözően működhet az agyunk.

Címkék: fehér, kék, ruha, vagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.