Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP

50 ezret fizethet, aki nem vesz részt a népszámláláson

50 ezret fizethet, aki nem vesz részt a népszámláláson

"Békeidőben a népszámlálás a legnagyobb hadművelet egy országban" - idézte az ENSZ ide vonatkozó dokumentumát Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy kötelező-e részt venni a hadműveletben, illetve van-e büntetés annak megtagadásakor. A STOP összeállítása.

2011. október 1-jén kezdődik a népszámlálás Magyarországon. Idén először már az interneten keresztül, önbevallással is lehet adatot szolgáltatni, de 40 ezer számlálóbiztos is járja majd az országot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal múlt hét keddi sajtótájékoztatóján.

A 2009-ben elfogadott törvény szerint a népszámláláson való részvétel kötelező. Az adatszolgáltatás megtagadása, valamint szándékosan és nyilvánvalóan hamis adatok közlése szabálysértésnek minősül, ami 50 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását vonja maga után - hangsúlyozta a STOP kérdésére Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője.

Azzal az állampolgárral szemben, aki nem engedi be lakásába a kérdezőbiztost, szintén szabálysértési eljárást kell indítani. A bírság megfizetése azonban nem mentesít az adatszolgáltatási kötelezettség alól - tette hozzá a szóvivő.

A kérdezőbiztosokat, valamint az adatok feldolgozásában résztvevőket szigorú titoktartás köti. A népszámlálás célja, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjunk információt, éppen ezért a kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve - írja a népszámlálás hivatalos honlapja.

A népszámlálás megfelel az adatvédelmi, statisztikai, kisebbségi és népszámlálási törvényeknek. Egyedi adat soha nem kerülhet ki, név nem szerepel a kérdőíveken, a lakcímet pedig a személyes adatoktól külön kezelik - fűzte hozzá a szóvivő.

Virágh Eszter ugyanakkor leszögezte, hogy van néhány olyan, úgynevezett szenzitív kérdés, amelyek megválaszolása nem kötelező a 2011-es népszámláláson. Ilyenek például a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, illetve a vallásra vonatkozó kérdések. Sőt, nem kell állást foglalnunk a tartós betegségekre és fogyatékosságra rákérdező rubrikákban sem.

A népességszámlálás első, rendszerezett adatait jövő év márciusa körül hozzák nyilvánosságra, és jövő év végére kerül valamennyi adat az adatbázisba. A kérdőíveket a számlálóbiztosok jövő hét keddtől péntekig kézbesítik a lakosok címére. A borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd.

Október 1-16. között lehetőség lesz az internetes adatközlésre is, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. A kitöltés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel - azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket -, vagy megbeszélhetnek egy konkrét időpontot, amikor alkalmas a válaszadás az adott címen.

Arra is van lehetőség, hogy az október 1. utáni személyes találkozón azonnal kitöltsék a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat, de ha az önkitöltés mellett döntenek, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak - zárta a szóvivő.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.