Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. December 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

A csok az év szava, 2016 antiszava a párváltás

A csok az év szava, 2016 antiszava a párváltás

A \"csok\" betűszó, a családi otthonteremtési kedvezmény rövidítése az év szava, 2016 antiszava a párváltás, az év ifjúsági szava a filterbuborék - közölte a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága az MTI-vel.

Mint a közlemény kiemelte, a "csok" 2016 első hónapjaiban lázba hozta a fiatal házasokat.

"Az elcsattanó csókok gyümölcse valamikor a gyermek lesz, így a csókok gyümölcsének a helyét a csok hivatott elősegíteni" - tették hozzá. Szintén nagyon népszerű szó volt idén a brexit, a britek kilépése az Európai Unióból, illetve a kvóta, amelyet 2016-ban elsősorban a menekültkérdés kapcsán használtak világszerte.

A társaság szerint az év antiszava a párváltás. A szokatlan szófordulat az elvárt, folyamatos párkapcsolatok közötti átmeneti állapotot jelenti. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda értelmezése szerint a párváltásban nem az érzelem, nem a megküzdés, nem a minőség a lényeg, hanem pusztán az, hogy legyen mutogatni való szerető. Az év antiszavai között szerepelhet a bulibáró vagy a bélradír is.

Az év ifjúsági szava a filterbuborék, amely a közösségi oldalak tartalomkezelési módjára utal, egyes vélemények szerint szerepet játszik politikai eseményekben is. A szó az angol filter bubble tükörfordítása. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága további javaslatai az idei ifjúsági szavakra: óratemető (olyan tevékenység, amely feleslegesen nagyon sok időt emészt fel); sajtburesz (Kenderesi Tamás úszó mondta 2016 nyarán, az olimpiai bronzérme megszerzése után, hogy a verseny után ráférne néhány "sajtburesz").

Az év költői kifejezése a tetthazafi - szájhazafi. A 225 éve született Széchenyi a magyarkodókat szájhazafinak, a hon javáért csendben, de okosan és áldozatosan cselekvőket tetthazafinak nevezi.

A 2010-2015 közötti időszak év szavai megtalálhatók a Jelentés a magyar nyelvről 2010-2015. című kiadványban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során