Városlista
2020. szeptember 29, kedd - Mihály

Hírek

2017. Július 26. 13:03, szerda | Helyi
Forrás: mti.hu

A fogadóiroda szerint az osztrák a néppártnak van a legnagyobb győzelmi esélye az őszi parlamenti választáson

A fogadóiroda szerint az osztrák a néppártnak van a legnagyobb győzelmi esélye az őszi parlamenti választáson

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzelmének és a néppárti-szabadságpárti koalíció megalakulásának van a legnagyobb esélye az október 15-én tartandó ausztriai parlamenti választáson a bet-at-home online fogadóiroda szerint.

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti (ÖVP) elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előrehozzák.

A fogadóiroda iroda által bemutatott első összegzés szerint a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vezette, jelenleg kisebbik kormánykoalíciós párt, az ÖVP lehet a befutó. Az iroda szerint négyszer valószínűtlenebb, hogy a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fog nyerni, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelme pedig ennél is esélytelenebb.

Kedden megkezdődtek az ausztriai előrehozott parlamenti választás előkészületei, az induló pártok megkezdik a támogató aláírásgyűjtést és megalakulnak a választási bizottságok is. Az országos választáson való jelöltséghez legalább 2600 választásra jogosult aláírását kell összegyűjteni vagy három parlamenti képviselő támogatását megszerezni.

Peter Pilz korábbi zöldpárti képviselő bejelentette, hogy az őszi parlamenti választáson saját listával indul, a kezdeményezést pedig közösségi finanszírozással támogatják. Már korábban szorgalmazta a Zöldek baloldali irányváltását, a legutóbbi parlamenti választáskor vissza is vonult a pártelnökségben végzett munkájától. Pilz, aki a Zöldek egyik alapító tagja volt, a párt kongresszusán nem kapta meg a pártlista negyedik helyét, viszont a hatodik helyet már elutasította és elhagyta a frakciót. Még korábban Pilz meghívására érkezett a pártba Alexander Van der Bellen jelenlegi államfő, aki később a Zöldek elnöki tisztségét is ellátta.

Pilz kedden bemutatta azon szakértőket is, akik a Peter Pilz listája elnevezésű kezdeményezés során jelöltetik magukat és arról is beszélt, hogy pártot nem kíván alapítani. A listán szereplők között van egy korábbi szociáldemokrata politikus, aki chilei menekült szülők gyermeke, egy ausztrál származású start-up specialista, aki a menekültek számára alapított munkabörzét és egy fogyasztóvédelmi szervezet korábbi elnöke, aki a kannabisz orvosi használatának legalizálásért áll ki.

Az Österreich című lap legutóbb bemutatott felmérése szerint az ÖVP a legnépszerűbb 33 százalékos támogatottsággal, az SPÖ-re 24 és a korábban első helyen álló FPÖ-re 23 százalék szavazna. A Zöldek pártja hat, a liberális Neos párt öt és Peter Pilz listája négy százalékos támogatottságot szerezne, vagyis a küszöböt átlépve éppen bejutna a parlamentbe.

Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz október 15-én. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a 2. Osztrák Köztársaság 22. parlamenti választásán.

Címkék: ausztria, választás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 12:52, péntek | Helyi

Már látszik a fény az alagút… elején

Az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna II.–Sopron-kelet–Fertőrákos csomópont közötti szakaszok kivitelezése és a kiviteli tervek elkészítése tárgyában kötött szerződések teljesítési határideje 2020. december 31.

2020. Szeptember 05. 17:00, szombat | Helyi

Kormányzati döntés - szabad az út az ingázók előtt

A kormány pénteki ülésén jelentős módosításokról döntött, amely még este megjelent a Magyar Közlönyben. Ezek alapján a következő változások lépnek életbe szeptember 5-étől.

2020. Augusztus 03. 15:19, hétfő | Helyi

11 soproni fertözött egy házibuli után

Egy vélhetően soproni családi rendezvény után több tucat ember kapta el a koronavírust Magyarországon ebből 11 soproni lakos, további 127 fő került hatósági házi karanténba a kontaktkutatás után.

2020. Július 28. 13:33, kedd | Helyi

Soproni házibuliból vitték a koronavírust Vas megyébe

A négy új fertőzöttből egy biztosan egy soproni házibuliban kapta el a fertőzést, majd továbbadta rokonának - derült ki a vaol.hu-ról.