Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 19. 12:35, csütörtök | PR

A hagyományos tatami jellegzetességei

A hagyományos tatami jellegzetességei

A tatami napjainkban számos edzőteremben és iskolában megtalálható, mivel kifejezetten hasznos eszköz testnevelés és edzés szempontjából egyaránt.

A tatami eredetileg Japánból származik, ahol elsődlegesen a padló hagyományos burkolására használták, és még ma is rengeteg háztartásban megtalálható.

Az Európában használatos szőnyegeknél jóval vastagabb és puhább, mivel japán lakókörnyezetben sok esetben nem használtak se ágykeretet, se székeket, így a padlón ültek és aludtak. Hagyomány szerint alapvető anyaga a rizsszalma, amelyet kákából készült gyékénnyel borítanak.

A tatami sajátosságai

Méretét tekintve vidékenként eltért a szabvány, azonban abban mindegyik megegyezett, hogy a tatami hosszának kétszer akkorának kell lennie, mint a szélességének. Míg keleten a padló kényelmesebbé tételére szolgált, hazánkban és egyéb európai országokban elsősorban küzdősportok és különböző harcművészeti ágak alapvető talajaként funkcionál. A tatami szerepe nem csak a kényelem, hanem a biztonság is, mindamellett, hogy gazdaságos padlóborítást is jelent. Biztonsága az összeilleszthetőségében és az anyagának kellő puhaságában rejlik.

Mivel felülete nem csak sima és csúszásmentes, de egységes is, ezért könnyen elkerülhetők a balesetek. Nincsenek kitüremkedések, kiálló sarkok vagy a nedvességtől síkos terület, amely a sportoló megbotlását, elesését vagy felcsúszását okozná. Így számos figyelmetlenségből és hanyagságból származó baleset elkerülhetővé válik. Ennek a felületlen köszönhetően a formagyakorlatok végrehajtása egyszerűvé válik, valamint a küzdelmeknek is kiváló helyszínt biztosít.

Mit kell figyelembe venni vásárláskor?

Vásárláskor és használatkor egyaránt tudatában kell lennie a sportolónak azzal, hogy különböző sportágakhoz különböző jellegzetességekkel rendelkező tatamira van szükség. Míg a karatéban vékonyabb tatamival szükséges leborítani a padlózatot, mivel az ütéseken és a rúgásokon van a hangsúly, földharc nélkül, addig a judonál már nagyobb szükség van a vastagabb és puhább tatamira. Judoban a dobások és a földharc dominál, így a sérülések elkerülése végett mindenképpen érdemesebb vastagabbat beszerezni.

A hagyományos tatami legtöbb esetben egyszínű, azonban ma már igénynek megfelelően lehet variálni a két oldal színét. A tatami méltán híres változata az úgynevezett puzzle tatami, ami hagyományos társával szemben összekapcsolható egymással, ezzel nagyobb stabilitást biztosítva. Azonban hagyományos tataminál sem kell félned attól, hogy szétcsúsznak, mivel felülete csúszásmentes, valamint vásárolható hozzá keret, ami semmilyen esetben sem enged rést hagyni a szőnyegek között.

Amennyiben te is szeretnéd biztonságossá és kényelmessé tenni edzésedet, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol kíváló minőségű tatamik közül válogathatsz igényeidnek megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.