Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Április 28. 11:04, péntek | Bulvár
Forrás: mti

A jövőbeli marsi települések építőanyagán dolgoznak kutatók - 2025-ben indulhatnak a bolygóra az első emberek

A jövőbeli marsi települések építőanyagán dolgoznak kutatók - 2025-ben indulhatnak a bolygóra az első emberek

Bár az élet a Marson még a jövő zenéje, a kutatók már az ottani leendő házak építőanyagán dolgoznak.

Amerikai szakemberek meg vannak győződve arról, hogy a Mars vasoxid tartalmú talaja nagy nyomás hatására rendkívül tartós anyaggá tömöríthető.

A benne lévő vasoxid-nanorészecskék úgy viselkednek, mint a pillanatragasztó, az anyagot nyomás hatására az acélbetonnál is erősebbé ragasztja össze hozzáadott hő nélkül - közölte Yu Qiao, a San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a Scientific Reports című tudományos lapban.

Hozzátették: ez azért kiemelten fontos, mert az épületek és az infrastruktúra kiépítéséhez a lehető legenergiatakarékosabban feldolgozott marsi forrásokat kell felhasználni. A tudósok szimulált marsi talajt használtak vizsgálataik során, amelynek kémiai összetétele megegyezik a vörös bolygó talajáéval.

Donald Trump amerikai elnök szeretné előrehozatni a NASA Mars-misszióját, amelyet egyelőre 2030-ra tervez az amerikai űrkutatási hivatal. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik asztronautájával néhány napja folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta, szeretné, ha még az ő hivatali ideje alatt ember lépne a Marsra.

Elon Musknak, a SpaceX amerikai vállalat alapítójának is ambiciózus tervei vannak: az űrben tankolható nagy űrhajókat képzel el, amelyek legalább száz embert és óriási mennyiségű anyagot képesek a Marsra szállítani. Úgy véli, elképzelhető, hogy a SpaceX már 2018-ban a vörös bolygóra küld egy legénység nélküli űrhajót, az embereket a Marsra küldő első misszióját 2025-re tervezi.

Űrkutatók ugyanakkor erősen kétlik, hogy ennyire gyorsan megvalósulhatnak ilyen marsi utazások.

Címkék: űr, bolygó, föld, mars

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.