Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Szeptember 13. 10:04, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A korábbi éves lakossági felhasználás másfélszerese van már a gáztárolókban

A korábbi éves lakossági felhasználás másfélszerese van már a gáztárolókban

A kormány intézkedéseinek köszönhetően még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása.

A kimagasló kapacitású hazai tárolók töltöttsége 93 százaléknál utolérte az uniós átlagot - jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A valós helyzetet jobban tükröző, fogyasztással arányos mutatót vizsgálva a hazai adat továbbra is több mint kétszeresen múlja felül az európai középértéket. A betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi energiaválság előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak - tették hozzá.

A megfelelő téli felkészülés érdekében április óta folyamatosan zajlik a betárolás a hazai gáztárolókba. Az Európai Unió november elsejére írt elő 90 százalékos kötelező feltöltési arányt az érintett tagállamok számára. Magyarország ezt a szintet már augusztusban elérte, mostanra az uniós átlaggal lényegében megegyező, 93 százalékos mutatóval rendelkezik.

Az EM kiemelte, hogy a készletmennyiségekről gyakorlatiasabb képet ad, ha azokat nem az eltérő tárolókapacitásokhoz, hanem az adott ország korábbi felhasználásához mérjük. Magyarország esetében a teljes fogyasztáshoz viszonyított mutató a 60 százalékot közelíti. A hazai adat a szűk uniós élmezőnybe tartozik, kétszer magasabb az európai átlagnál.

A kizárólag a háztartásokra szűkített arány értelemszerűen még kedvezőbb.

Emlékeztetnek: a nemzetközi energiaválság mindenütt a fogyasztás visszafogását hozta magával. Tavaly a megelőző évhez képest mintegy 17 százalékkal kevesebb gázt használtak fel Magyarországon. A 2021-es lakossági igényekhez mért tárolói töltöttség mostanra meghaladta a 150 százalékot. Így már jóval a fűtési szezon előtt, kizárólag belföldi forrásból is bőséges, 6 milliárd köbméteres készlet áll rendelkezésre ahhoz, hogy a magyar családok egy fagyosabb télben, keményebb mínuszokban is melegen tarthassák otthonaikat.

A kormány nemcsak az ellátás biztonságáról gondoskodik, hanem a rezsivédelemmel mérsékli a háztartások energiaköltségeit is. Az egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában. A kormány a háborús időkben is megvédi, az átlagfogyasztásig fenntartotta a rezsicsökkentést, amelynek kiadásait a jövő évi költségvetésbe is betervezte. Az adatok szerint a rezsivédelem működik. Az első teljes rezsiévben, tavaly augusztustól idén július végéig a földgázszolgáltatásban a fogyasztási helyek 86 százaléka, a villamos energia esetében pedig 79 százalékuk maradt az átlagfogyasztási sávhatár alatt - ismertette az Energiaügyi Minisztérium.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során