Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 16. 14:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A koraszülött gyerekek fejlesztésére gyűjt idén a Jónak lenni jó!

A koraszülött gyerekek fejlesztésére gyűjt idén a Jónak lenni jó!

A Semmelweis Egyetem Alapítványán keresztül a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex fejlesztésére gyűjti idén az adományokat a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampánya.

"Megtiszteltetés számunkra, hogy tizenkét éve össze tudjuk gyűjteni azokat a segíteni akaró embereket, akiknek talán nem mindig jut eszébe, hogy hova és milyen segítséget lehet nyújtani, viszont év végén van egy koncentrált eseménysorozat, amellyel ösztönözni tudjuk őket" - emelte ki Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a programot elindító hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Papp Dániel a Jónak lenni jó!-t egy olyan közszolgálati márkának nevezte, amely egy évtized alatt a média világában páratlan mértékű támogatást nyújtott a kedvezményezett szervezeteknek, 2012 óta a felajánlások összértéke pedig meghaladta a kétmilliárd forintot.

"Az idei kampány célja, hogy a Semmelweis Egyetem Alapítványának segítségével hozzájáruljunk a koraszülöttek és családjaik megsegítéséhez, támogassuk a korai fejlesztésben résztvevő szakemberek áldozatos munkáját, és megszólítsunk mindenkit, aki szívesen áll a jó ügy mögé" - emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: "morális kötelezettségünk, hogy a magunk módján mi is mindent megtegyünk, hogy eljusson a segítség oda, ahol a legnagyobb a szükség. A kora gyermekkori gondozásba, fejlesztésbe fektetett minden energia és minden fillér az alapja annak, hogy a gyermekek esélyt kapjanak a teljes életre, a boldog gyermekkorra."

A vezérigazgató felidézte, hogy a jótékonysági program az elmúlt években számos szervezetet támogatott, többek közt a nélkülözőket, a speciális figyelmet igénylőket, a környezeti katasztrófák károsultjait vagy a gyerekvédelem területén dolgozó szervezeteket.

Merkely Béla, az egyetem rektora elmondta, hogy a túl korán vagy a rendellenességgel született gyerekek különösen gondos odafigyelést, komplex támogatást igényelnek, ellátásukban országos szinten a Semmelweis Egyetem szerepe alapvető. Kiemelte: a Jónak lenni jó! kampány során befolyó adományokkal lehetőségük nyílik a fejlődéstámogató központ bővítésére.

A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ megújításának célja, hogy megháromszorozódjon az ellátott gyerekek száma, és a jelenlegi 650-700 helyett mintegy 2 ezer fő számára tudjanak ellátást biztosítani évente. Emellett a jelenlegi 3-5 éves korhatárt kibővítve a jövőben 8 éves korukig szeretnék nyomon követni az egyetem klinikáin kezelt koraszülötteket és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élőket - mondta el a rektor, hozzátéve: a központ komplexitása abban rejlik, hogy az érintettek és családtagjaik betegútját végigkísérik, és nem a szülőknek kell szakembertől szakemberig járniuk.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája az ország legnagyobb koraszülött-ellátója - hívta fel a figyelmet Szabó Attila, a klinika igazgatója, az egyetem rektorhelyettese. Elmondta, hogy a jelenleg is működő ambulancia és a kibővülő központ a koraszülöttek ellátásán túl részt vesz az oxigénhiánnyal született, anyagcsere-betegséggel és különböző neuromuszkuláris betegséggel élő csecsemők és kisgyermekek ellátásában is.

A tizenkét éve indult Jónak lenni jó! legnagyobb eredménye az összefogás megteremtése - emelte ki Siklósi Beatrix, a program projektvezetője, hozzátéve: "ha tisztességes ügyeket támogatunk, akkor nincs jobb és bal oldal, akkor egy dolog van, hogy segítsünk."

Siklósi Beatrix emlékeztetett arra, hogy a közmédiának legalább annyira fontos feladata az ismeretterjesztés, mint az adománygyűjtés segítése, ezért az elkövetkező hónapokban a közmédia valamennyi csatornája kiemelt témaként kezeli a fejlődéstámogatásra szoruló gyermekek és családjaik hétköznapjainak bemutatását, a segítségnyújtás lehetőségeit.

"Ezúttal is számítunk nézőink, hallgatóink, olvasóink támogatására, a közéleti személyiségek felajánlásaira, és a piaci szereplők csatlakozására a társadalmi felelősségvállalás jegyében" - hangsúlyozta.

Az alapítvány tevékenységét segíteni lehet a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent. Emellett idén is lehet majd ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia december 17-i egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

A jótékonysági akcióba a jonaklennijo@mtva.hu e-mail címre várják a felajánlásokat, a kampány alakulásáról a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk