Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2011. Július 19. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A malária elsősorban Afrikában okoz hatalmas problémát - a szegényebb országokban minden évben szúnyoghálókkal és szúnyogriasztó szerekkel próbálják megakadályozni, hogy a kór áldozatokat szedjen.

Úgy tűnik azonban, hogy a fegyverarzenál hamarosan újabb elemmel bővül: a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a rovarokat különösen erősen vonzza az emberi láb szaga.

Egy holland tudós fedezte fel azt, a szúnyogok kifejezetten kedvelik a lábszagot: kísérletei során bezárták őt egy sötét szobába, amely tele volt szúnyogokkal, és egy meghatározott idő után megfigyelték, hogy mely testrészein található a legtöbb csípés - írja az Associated Press.

Az eredményeket egy alapítvány által finanszírozott új projekt használta fel, amely során a tudósok hét kémiai anyag keverékével állították elő az emberi láb jellegzetes szagát. Ezt az illatanyagot végül arra használták, hogy a rovarokat csapdába csalják, ahol egy erős méreg elpusztította őket.

A kutatók szerint a kifejlesztett illat négyszer annyira vonzza a szúnyogokat, mint egy ember. Az eredmények emellett azt is kimutatták, hogy a csapdában lévő méreg szinte minden rovart elpusztít - a tudósok szerint így a projekt keretein belül létrehozott eszköz lehet a megoldás a malária terjedésének megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 30. 07:00, szerda | Belföld

Tizenegy év börtönre ítélték a bátai gyilkossággal vádolt férfit

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék kedden azt a férfit, aki 2019-ben megölte barátját a Tolna megyei Bátán - közölte a törvényszék az MTI-vel.

2020. Szeptember 30. 06:00, szerda | Belföld

Magyar koncertfilm nyerte a velencei televíziós fesztivál Arany Oroszlánját

A Concerto Budapest koncertfilmje nyerte a velencei televíziós fesztivál (Venice TV Awards) Arany Oroszlán díját az előadóművészeti filmek kategóriájában.

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

2020. Szeptember 30. 05:00, szerda | Belföld

Végéhez közeledik a parlagfűszezon

A lehűlés és az eső hatására a parlagfű pollenszórása a végéhez közeledik - közölte a tisztifőorvosi Facebook-oldal kedden.