Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 20. 21:29, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A magyar dráma napja - Sopronban a Magyar Elektrát tűzik műsorra

A magyar dráma napja - Sopronban a Magyar Elektrát tűzik műsorra

Bornemisza Péter 1558-as drámájával, a Magyar Elektrával tiszteleg a magyar dráma napja előtt szombaton a soproni Petőfi Színház.

Bornemisza Péter 1558-as drámájával, a Magyar Elektrával tiszteleg a magyar dráma napja előtt szombaton asoproni Petőfi Színház.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.
Katona Imre rendező az MTI-nek kifejtette: egy értékteremtő színház alapjait rakják le éppSopronban, ezért azt a darabot tűzik műsorra, "amely a magyar dráma hatalmas csarnokának első, és talán mindmáig leghatalmasabb oszlopa".
Jelezte: a szombat és vasárnap esti előadás kicsit a szezonkezdet előrehozatala, hiszen az október 6-án az Egerek és emberekkel nyíló évadban Bornemissza drámája is szerepel a programban.
Mint a színház ismertetője felidézi, Bornemisza Péter 1558-ban Bécsben írta meg drámáját, amelynek a darabot átdolgozó Móricz Zsigmond később a Magyar Elektra címet adta.
"Bornemisza nyelve ma is elevenen hat fülre és agyra, régiségében nincsen semmi avas íz, csak olyan az, mint az a zamat, melyet a finom régi bornak a kor ad" - idézik a műről Schöpflin Aladár egy évszázaddal ezelőtti szavait.
A darabban Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia és Czár László szerepel.

Program ajánlónak itt olvashatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.