Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2015. November 02. 17:42, hétfő | Helyi
Forrás: mti

A magyar tudomány ünnepe - Széchenyi Istvánra emlékeztek Nagycenken

A magyar tudomány ünnepe - Széchenyi Istvánra emlékeztek Nagycenken

Széchenyi Istvánra, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alapítójára emlékeztek A magyar tudomány ünnepe Széchenyi-emléknapja alkalmából hétfőn a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban.

Ünnepi beszédében Lovász László, az MTA elnöke úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb magyar sírjához látogatók többsége a politikusra emlékezik, de a tudomány művelői számára Széchenyi István elsősorban az MTA létrehozója. A köztestület tagjai munkásságukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az akadémia a társadalomban azt a helyet foglalja el, amelyet Széchenyi István megálmodott neki.
Hozzátette: az MTA tagjai számára kötelesség a közjó elérésére való törekvés, a tudomány és a megalapozatlan hiedelmek közti különbségek világossá tétele, az akadémia munkája iránti közbizalom erősítése.
Lovász László szerint utóbbit a Budapesten szerdán kezdődő Tudomány világfóruma is segíti, amelyen mintegy száz ország ezer tudósa vesz részt. A fő témakört a tudománynak a környezetvédelemben és a fenntartható fejlődésben való szerepe adja, emellett előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a tudomány és a társadalom kapcsolatáról, ide értve a tudomány és a kormányok kapcsolatát.
A megemlékezés végén az MTA elnöksége, Sopron és Nagycenk polgármesterei, a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetői, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., az Eszterháza Központ, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit Széchenyi István sírjánál.
Széchenyi István 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen ajánlotta fel egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság, az MTA elődjének megalapítására. Az országgyűlés 2003-ban nyilvánította november 3-át A magyar tudomány ünnepévé.
Az idei év központi témaköre A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok címet viseli, amely többek között a tudományt mint a hiteles ismeretszerzéshez segítő eszköz szerepét hirdeti.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak

2022. Július 16. 07:00, szombat | Helyi

Meghalt egy kisgyerek és nővére egy tűzijátékon Franciaországban

Egy 7 éves kisfiú és 24 éves nővére életét vesztette, további hét ember megsérült a francia nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezett tűzijátékon a nyugat-franciaországi Cholet-ban,

2022. Július 12. 18:46, kedd | Helyi

Ötéves csúcsot döntött az éves hazai áramfogyasztás tavaly

Magyarország villamosenergia-felhasználása 4,9 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest, ezzel ötéves csúcsot állított be