Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A műemlék auráját csak nagy lélekkel lehet megtalálni”

„A műemlék auráját csak nagy lélekkel lehet megtalálni”

Belügyminisztériumi hatáskörbe került 2012. szeptember közepén az örökségvédelem. Az átalakult struktúra világos irányítási modellt jelent a tárca szempontjából. Az új örökségvédelmi stratégia felismeri az állami források végességét és partnerként kezeli a tulajdonosokat, a társadalmat, a civil szervezeteket és az önkormányzatokat. A Rádió Orient műsorában Szaló Péter az örökségvédelem és a városfejlesztés összehangolásának fontosságáról beszélt. Az illetékes tárca vezetője elmondta, a terület hozzájárul az ország múltjának megismeréséhez, a történelmi tudat kialakulásához.

„Sorsfordító nap volt sokunk életében 2012. szeptember 12-e” – kezdte Szaló Péter helyettes államtitkár az örökségvédelem változásainak bemutatását. A Belügyminisztérium illetékes tárcavezetője elmondta, szeptember közepén a minisztérium hatáskörébe került az örökségvédelem. A sajtóban nagy vitákkal övezett terület Belügyminisztériumhoz kerülése óriási felelősséggel járt, a tárcának valamilyen arányosságot kellett helyreállítani. A változás során az örökségvédelem nem önálló hatóságként, hanem az építésügy integrált részeként jelent meg.

„Az új struktúra világos irányítási modellt jelent a tárca szempontjából. A megyékben a régészet kivételével másodfokú hatóságok alakultak. Az építésügyi és örökségvédelmi hivatalok szakigazgatási szervekként működnek, a főépítészi feladatköröket is magukba foglalják. Emellett a járási hivatali szinten a megyeszékhelyek hivatalaiban működnek az egységek. Itt az örökségvédelmet a megye egészére látják el” – mutatta be az új helyzetet a területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár.

„A hatósági jogkörök alakítása nemzeti hatáskörbe tartozik, Magyarország minták és modellek nélkül határozhatja meg saját közigazgatási szervezetrendszerét. Ennek ellenére a hazai szabályozás a nemzetközi charták szellemében született” – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Szaló elmondta, az 1970-es években élenjáró volt a magyar műemlékvédelem, erős volt a szervezetrendszer, nagy ívű projektek valósultak meg. A rendszerváltást követően el kellett határolni a korábban egy kézben lévő kivitelezést és hatósági munkát. „A mostani örökségvédelmi stratégia nem támogatja a műemlékvédelem ortodox felfogását. A laikusok felé próbálunk mozdulni és a hiteles leírások és rajzok alapján helyreállítjuk az épületeket. Így többet tudunk nyújtani” – emelte ki a vendég. Hozzátette, a hozzáállás és az attitűdök nagyon fontosak, a műemlék auráját csak nagy lélekkel lehet megtalálni.

Az új örökségvédelmi stratégia partnerként kezeli a tulajdonosokat, a társadalmat, a civil szervezeteket és az önkormányzatokat. „Az állami források végessége miatt szükség van a befogadó közeg támogatására. Éppen ezért fontos, hogy a műemlékvédelem illeszkedjen a városfejlesztés egészébe. A használó és a tulajdonos szempontjait is tiszteletben kell tartani, amennyiben csak az állam jelenik meg szereplőként, rossz példák sorát látjuk. Az elképzelések összehangolásával korábban feltárhatatlan területeket is feltárhatunk” – jelentette ki a Rádió Orient vendége.

Az örökségvédelmi törvény jórészt a régészet rendszerét szabályozta újra. A feltárás jogosultjainak és menetének meghatározása mellett az érték fogalmát is rögzítette. A korábbi 1711 előtt keletkezett érték megfogalmazásba bekerült a jelentős szócska. „Az egyetemes, magyar kulturális történelem szempontjából jelentős érték megfogalmazással a régészet mérlegelési lehetőséget kapott. A kormány nem akar, és nem tud többet fizetni a régészetnek, csak annyit amennyi indokolt. Így a szakma felelőssége dönteni a feltárások szükségességéről” – emelte ki a helyettes államtitkár.

„Illúzió azt hinni, hogy néhány száz örökségvédelemért felelős ember meg tudja őrizni Magyarország műemlékeit és régészeti emlékeit” – utalt a társadalom szerepének fontosságára Szaló. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, az örökségvédelem hozzájárul az ország múltjának megismeréséhez, a történelmi tudat kialakulásához. „Az ország sokat kaphat az örökségvédelemtől, de nagymértékben hathat is rá” – zárta szavait a vendég.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk