Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 18. 07:29, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A MÁV is megtiltja a dohányzást

A MÁV is megtiltja a dohányzást

Január elsején szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

Így jövőre tilos rágyújtani a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló létesítményekben és területeken, azaz a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain valamint az összes személyszállító vonat fedélzetén.

Jelenleg a vasúti járművek 15 százalékán, a 100 km-nél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon gyújthatnak még rá az utasok. A törvénymódosítás értelmében azonban 2012. január elsejétől egyetlen vonat fedélzete sem lesz kivétel a dohányzás tilalom alól. A 2011. december 31-ig még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, megközelítőleg 400 járműről kell a hamutartókat eltávolítani. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira.

A jövő év elejétől hatályos jogszabály új feladatokat és kötelezettségeket ró a jegyvizsgálókra is. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg 8.000 forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról. A törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy a vonaton szolgálatot teljesítő személy, miután igazolta intézkedési jogosultságát, felszólíthatja az utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

A legjelentősebb változást a törvény módosítása a pályaudvarok, állomások, megállóhelyek utasforgalmi területeire vonatkozóan hozza, hiszen ezeken, illetve 5 méteres körzetükben teljes mértékben megtiltja a dohányzást. A nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás ezen területek tekintetében is a személyszállító vonatokhoz hasonló eljárást ír elő, tehát az arra kijelölt vasúti dolgozók a dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására, ennek elmaradása esetén pedig a vasúti terület elhagyására, illetőleg kezdeményezhetik az egészségügyi államigazgatási szerv törvényben előírt eljárását. A törvénymódosítás további új rendelkezése, hogy a kijelölt vasúti dolgozók, miután igazolták intézkedési jogosultságukat, a vasúti területeken felszólíthatják a dohányzási korlátozást megsértő utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

A témával kapcsolatban érintett vasúttársaságok folyamatosan dolgoznak a törvény által előírtak megvalósításán. 2012. március 31-ig kell valamennyi érintettnek így a MÁV Csoportnak is felkészülnie a változásokra, eddig tart ugyanis az átmeneti időszak, amely a szükséges intézkedések életbeléptetésének végső határideje.

A törvénymódosítás életbe léptetése után Magyarország azon európai országok közé tartozik majd, ahol a legszigorúbb előírások óvják majd a nemdohányzókat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: dohányzás, MÁV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.