Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Február 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A napfény csökkentheti az idült sokízületi gyulladás kockázatát

A napfény csökkentheti az idült sokízületi gyulladás kockázatát

A naposabb klíma csökkentheti az idült sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kialakulásának kockázatát amerikai kutatók szerint.

Több mint 200 ezer nő adatainak elemzésén alapuló tanulmányukban a szakemberek úgy vélik, hogy összefüggés van a napfény és az artritisz legsúlyosabb kórformája, az idült sokízületi gyulladás kialakulása között, és a napfény által a szervezetben termelődő D-vitamin megvédhet a betegségtől.
Az idült sokízületi gyulladást a szervezet saját immunrendszere okozza, megtámadva az ízületeket. A betegség igen fájdalmas lehet. Gyakrabban fordul elő a nők körében, ám nem tudni, mi váltja ki az immunrendszer támadását.
A Harvard Egyetem orvosi iskolája több mint százezer nő két csoportját figyelte meg, az elsőt 1976-tól, a másodikat 1989-től. Egészségi állapotukat összevetették a nőket ért UVB-sugárzás becsült szintjével, amelyet annak alapján határoztak meg, hogy hol éltek.
Az 1976-tól megfigyelt csoportban, 21 százalékkal kisebb volt a kockázata a betegség kifejlődésének azok körében, akik az Egyesült Államok legnaposabb részein éltek, és a legtöbb napsugárzásnak voltak kitéve, mint azoknál, akiket a legkevesebb UV-sugárzás ért.
Az 1989-től vizsgált csoportban az UV-sugárzás szintje nem volt hatással a reumatoid artritisz kockázatának kialakulására. A szakemberek a napvédő krémek használatának elterjedésével magyarázták azt, hogy a nők fiatalabb csoportja nem élvezte a naposabb klíma előnyeit a betegség kialakulása szempontjából.
Tanulmányunk újabb adalék ahhoz az egyre növekvő bizonyítékhoz, hogy az UV-B fény összefügg a reumatoid artritisz csökkenő kockázatával - idézte a tanulmányt a BBC hírszolgálata.
Chris Deighton, a brit reumatológusok szövetségének elnöke szerint a tanulmány több kulcsot is ad ahhoz, milyen hatással lehet a környezet a sokízületi gyulladás kialakulására. "Persze nem tanácsolhatjuk mindenkinek, hogy egész nap napfényben üljön, hogy védje magát a betegségtől, mert a túlzott UV-B sugárzás napégést okozhat és a növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.
Alan Smith professzor szerint korábbi tanulmányok még nem mutatták ki azt, hogy a D-vitamin hasznos lenne a reumatoid artritisz kezelésére. "Azt tudjuk, hogy sok ilyen betegnek alacsony a D-vitamin szintje, és ez jelentős hatással lehet azokra az immunsejtekre, amelyek kiváltják a betegséget."
Magyarországon az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) adatai szerint több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved az artritisz különböző súlyosságú kórformáiban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.