Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 16. 15:23, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A nyugdíjas házak és az autós iskolák működését is vizsgálja a fogyasztóvédelmi bizottság ősszel

A nyugdíjas házak és az autós iskolák működését is vizsgálja a fogyasztóvédelmi bizottság ősszel

Ősszel napirendre tűzi az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága a nyugdíjasházak és az autós iskolák vizsgálatát, de tárgyalni fogja a nagybani piacok helyzetét és az alternatív vitarendezést is - mondta Simon Gábor (MSZP), a testület elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus a bizottság első fél éves tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, így a békéltető testületekről és a közérdekű keresetekről szóló szabályok változását alapvetően támogatta a testület, de kritikával illette a nemzeti eszközkezelőről szóló jogszabályt, mivel a törvényben szereplő 5 milliárd forint nem lesz elég a tervezett 8 ezer lakás megvásárlására.
Az elnök kiemelte, hogy a bizottság nyolc civil szervezettel működik együtt, és azok felvetései segíti a jogalkotást. A bizottság ezért mondott ellent Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, annak meghallgatásán, amikor azt sürgette, hogy a fogyasztóvédelmi civil szervezetek éljenek meg a piacról, míg a bizottság megítélése szerint a közhasznuk ér annyit, hogy állami támogatást kapjanak. Az elnök visszásnak tartotta azt, hogy azok támogassák az ilyen szervezeteket, akiket kritizálnak. Amelyik cég nem ad pénzt a fogyasztóvédelmi civil szervezetnek, kifogásolhatja, hogy éppen emiatt kritizálja az őt.
Simon Gábor egyenként ismertette, a bizottság által tárgyalt öt kiemelt témát. Ezek közül az első a Malév leállást követő fogyasztóvédelem volt, amelyre a kormány 2 milliárd forintot adott. A bizottság azonban jónak látna egy alapot, amely ilyenkor kártalanítaná az utasokat.
A MÁV ÁBE csődje után született alkotmánybírósági határozat szerint a jogalkotónak kell megoldania a kártalanítást. Erre a bizottság a három lehetőség valamilyen arányú kombinálását látja a járható útnak, de a döntés a kormány kezében van.
Az utazásszervezőkkel kapcsolatosan azt javasolta a bizottság, hogy a vagyoni biztosítékot az előleg után is tegyék le, míg a gyermekétkeztetés vizsgálatakor kiderült, hogy ott jobb az ellátás, ahol helyi felelőse van az étkeztetésnek. A bizottság éppen a cukros italokat is árusító iskolai automatákról tárgyalt, amikor híre jött: a kormány stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Coca-Cola céggel. Simon Gábor szerint ez kihathat az iskolai ital-automatákra is.
Végül kiemelt téma volt a bizottság előtt a közvetlen értékesítés. A multi-level marketing (MLM) mára konszolidálódott, de az utazással egybekötött értékesítéseknél 75 százalékos a panasz arány. Különösen az árak magasabbak az áruk értékénél.
Az albizottságok közül a fogyasztói panaszokkal foglalkozó javasolta, hogy minden szolgáltató hetente egyszer tartson nyitva reggel 7 és este 21 óra között, sok fogyasztó azért sem tudja érvényesíteni jogait, mivel munkaidőben nem teheti meg azt. Az ellenőrző albizottság pedig a kgfb szerződésekkel foglalkozott kiemelt témaként - fejezte be a tájékoztatást Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során