Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 16. 18:09, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A pénzszerzésre irányul a kibertámadások többsége

A pénzszerzésre irányul a kibertámadások többsége

A tavalyi kibertámadások többsége a pénzszerzésre irányult, és továbbra is ez a támadók elsődleges motivációja - állapította meg a Cisco legfrissebb globális kiberbiztonsági kutatása.

A jelentés szerint a zsarolóvírus támadásokat a rosszindulatú kriptovaluta-bányászat (cryptomining) váltotta fel. Bár a zsarolóvírusok az elmúlt években nagy ismertségre tettek szert, anyagi szempontból nem voltak feltétlenül hatékonyak: csak az áldozatok kis százaléka fizette ki a váltságdíjat, és ezek csak egyszeri bevételt jelentettek a kiberbűnözőknek.

Ezzel szemben a kriptovaluta-bányászat gyakran a háttérben zajlik a felhasználó tudta nélkül, így kevésbé valószínű, hogy felkelti a hatóságok figyelmét - mutat rá a Cisco. Mint minden számítógépes szoftver, a cryptomining is hatással van a rendszer teljesítményére és extra energiát is igényel.

A Cisco szakértői szerint annak azonban súlyosabb következményei lehetnek, ha a kriptovaluta bányászók egy vállalat hálózatán keresztül tesznek szert bevételre. Különösen a pénzügyi szektorban, ahol szigorú szabályok vonatkoznak a vállalati forrásokból származó bevételekre, függetlenül attól, hogy a felelősök tudatában vannak-e a káros tevékenységnek. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a hálózat üzemeltetői számára észrevétlen cryptomining fertőzés rávilágít a vállalati biztonságon tátongó résekre, amelyeket a támadók más célokra is felhasználhatnak - ismerteti a jelentés.

A kutatás megállapítja azt is, hogy 2018-ban az e-mail még mindig a kiberbűnözők legelterjedtebb támadási eszköze és felülete volt, és az is marad. A biztonsági vezetőknek ezért folyamatosan szemmel kell tartaniuk a vállalat postaládáit.

A Cisco kiemeli, hogy az Emotet banki trójai program idővel olyan moduláris platformmá fejlődött, amivel különböző támadások hajthatók végre. Néhány modul például ellopja az e-mailek hitelesítő adatait, míg mások a böngészőben tárolt felhasználói nevekre és jelszavakra vadásznak, és zsarolóvírusokat is terjeszthetnek. Ez teszi lehetővé a támadók számára a bevételek maximalizálását. Közölték, amiben az Emotet eltér a többi kibertámadástól, az nemcsak a modularitása, hanem az, hogy a támadás mögött álló bűnözők más csoportok számára is értékesítik a kártevőket. Jelenleg az Emotet az egyik legsikeresebb kártevőcsalád - írták.

A támadástípusok ellen a szakértők többrétegű biztonság alkalmazását javasolják, fejlett kártevő-észlelési és védelmi technológiákat, hálózatbiztonsági és e-mail biztonsági megoldásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.