Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A petefészekrákot is kimutatja a Pap-teszt?

A petefészekrákot is kimutatja a Pap-teszt?

Mivel a petefészekrák kiszűrésére jelenleg nincs rutin szűrővizsgálat, a kutatók most felfedeztek egy ígéretesnek tűnő új módszert, amely a Pap-teszt segítségével nemcsak a méhnyak, de a petefészekrákot és a méhrákot is ki tudja szűrni - írja a Health Day.

A Johns Hopkin Egyetem Rákkutató Központjának munkatársa kísérleti tanulmányuk eredményeképpen arról számoltak be, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat során levett szövetminta DNS-vizsgálata 100 százalékos pontossággal, fals pozitív eredmény nélkül kimutatta a méhrákot, s az eredmények a petefészekrákra vonatkozóan is biztatóak, bár itt csak 40 százalékos pontossággal mutatták ki a rákos sejtek jelenlétét.

A Pap-teszt 1940-es években való felfedezése óta a méhnyakrákos halálesetek száma - amely a nők körében a daganatos megbetegedések közül a legnagyobb vezető halálok - mintegy 75 százalékkal csökkent. Azonban a petefészek és a méhrák miatt bekövetkező halálozások száma nem csökkent azóta sem.

Azért is lenne fontos minél előbb felismerni a másik két típusú daganatos megbetegedést is, mert a petefészekrákra vonatkozóan nemcsak, hogy nincsen rendszeres szűrővizsgálat, de korai tünetei sincsenek, ezért az időben való felismerése rendkívül nehéz. Ezért még a mostani, 40 százalékos pontossággal kimutatott jelenlét is nagy előrelépés a további vizsgálatok kiindulásaként, különösen, hogyha fals-pozitív eredményt nem mutat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.