Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2018. Július 19. 08:50, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

A prémium utasokra hárítják át a magasabb kerozinárakat a légitársaságok

A prémium utasokra hárítják át a magasabb kerozinárakat a légitársaságok

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint a légitársaságok a prémium utasokra hárítják át az egyre magasabb kerozinárak miatti pluszköltségeket.

Emiatt az idén az első negyedévben csökkenés helyett még emelkedett is a légicégek jövedelmezősége.

A szervezet honlapján közölt elemzés szerint 2018-ban eddig 55 százalékkal növekedett a kerozin ára, már 90 dollár környékén van hordónként. A légitársaságok jövedelmezősége azonban az első negyedéves pénzügyi beszámolók alapján még javult is, a haszonkulcs 4,9 százalékról 5,6 százalékra emelkedett. A javulás motorjai az európai és észak-amerikai légitársaságok voltak.

Az adatok szerint az idén a prémium utasok (prémium turista, business és első osztályú utasok) haszonkulcsa jelentősen, 5 százalékkal emelkedett kezdetben, majd megtorpant. Az IATA ezt azzal magyarázza, hogy a fizetőképesebb, kevésbé árérzékeny utasokra terhelték rá a légitársaságok a kerozinárakat.

A marzs megtorpanása azonban az erős árversenyre is visszavezethető, a hálózatos légitársaságok ugyanis - bár bevételeik jelentős része a turista osztályon utazókból fakad - inkább az üzleti és prémium utazókra fókuszálnak. Az üzleti utasokra alapozó Weco Travel korábbi, Magyarországot és a közép-kelet-európai régiót magába foglaló elemzése azt mutatta ki, hogy az utasoknak mindössze 15 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, de a jövedelmezőség rajtuk kétszeres.

A magyar piacon az üzleti utazók körében London, Párizs és Róma a legnépszerűbb, a legtöbben a Wizz Air, a Lufthansa és az Emirates járatait választják.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 14:07, kedd | Külföld

Növekszik a migrációs nyomás az EU külső határain

Valamennyi migrációs útvonalon emelkedik az Európába irányuló illegális határátlépések száma, a migrációs nyomás legjelentősebb növekedését az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán, a nyugat-balkáni,

2022. Május 17. 12:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 522 millió, a halálos áldozatoké 6,265 millió a világon

A világon 522 008 877 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 265 642 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Május 17. 09:37, kedd | Külföld

Borrell: nincs megegyezés az újabb szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak

2022. Május 16. 14:07, hétfő | Külföld

Majdnem száz belgrádi iskolában volt bombariadó

Majdnem száz belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel - közölte a szerbiai oktatási minisztérium.