Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 06. 07:56, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„A problémákat az afgánoknak kell megoldaniuk”

„A problémákat az afgánoknak kell megoldaniuk”

A korrupció és a kábítószer-kereskedelem elleni harc fokozására szólította fel az afgán elnököt hétfőn a német kancellár.

Angela Merkel a Bonnban kezdődött nemzetközi Afganisztán-konferencián felszólalva egyúttal további kormányzati erőfeszítéseket sürgetett a tálib lázadókkal való megbékélés érdekében. Németország ebben is segítséget tudna nyújtani Kabulnak – ígérte, hozzátéve: a problémákat azonban maguknak az afgánoknak kell megoldaniuk.

Hamid Karzai afgán elnök beszédében értésre adta: hazájának a külföldi csapatok távozása (2014) után még legalább tíz éven át szüksége lesz nemzetközi segítségre. Meggyőződését fejezte ki, hogy a bonni értekezletnek hosszú távon kedvező hatásai lesznek. Pár nappal a tanácskozás előtt Karzai arról beszélt, hogy hazájának évi ötmilliárd dollárnyi nemzetközi segítségre lehet szüksége a jövőben.

Az ENSZ főtitkára – a német kancellárhoz hasonlóan – a kábítószer-kereskedelem és a korrupció elleni harc szükségességét hangsúlyozta felszólalásában. Ban Ki Mun egyúttal arra figyelmeztette a NATO parancsoksága alatt álló nemzetközi rendfenntartó erőket (ISAF), hogy ne sodorják veszélybe ártatlan polgári lakosok életét. „Elfogadhatatlan, hogy a tálibok ártatlan civileket ölnek meg – jelentette ki a főtitkár. – Ez vonatkozik azonban az ISAF katonáira is. Arra van szükség, hogy az afgán nép valódi partnernek tekintse az ISAF-ot.”

A korábban felszólaló német külügyminiszter arról beszélt, hogy Németország kész 2014 után még egy évtizedig támogatni Afganisztánt. Guido Westerwelle emlékeztetett arra, hogy 2014-ig az összes külföldi harci egység elhagyja a közép-ázsiai országot. A nemzetközi közösség szerepvállalása azt követően Afganisztán újjáépítésére és fejlesztésére fog összpontosulni. Ezzel párhuzamosan a kabuli kormány reformokat hajt végre, és folytatja a tálibokkal való megbékélés folyamatát – hangoztatta a német diplomácia irányítója.

A bonni Petersbergen zajló tanácskozáson 85 ország mintegy ezer küldötte vesz részt. Távol maradt az értekezlettől az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán, amelynek pedig döntő szerepe lehet az Afganisztán pacifikálását célzó erőfeszítésekben. Németország mintegy 5000 katonával vesz részt a stabilizálást célzó nemzetközi kontingens tevékenységében. Ezzel a harmadik legnagyobb kontingenst mondhatja magáénak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.