Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 16. 11:36, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A rács mögött is jól keresnek a cseh parlamenti képviselők

A rács mögött is jól keresnek a cseh parlamenti képviselők

Bár korrupció vádjával rács mögött van, több mint egymillió koronás (11 millió forint) mellékkeresethez jutott tavaly David Rath, a közép-csehországi régió volt elöljárója, szociáldemokrata (CSSD) parlamenti képviselő.

A cseh parlamenti képviselők és szenátorok most nyilvánosságra hozott kötelező vagyonbevallásaiból kiderült, hogy a tavaly május óta vizsgálati fogságban lévő David Rath egyebek között 700 ezer koronás szerzői jogdíjat kapott a korrupciós ügyéről a börtönben írt könyvéért, míg a közép-csehországi régió 484 ezer koronás jutalmat szavazott meg neki a tavalyi év első hónapjaiban végzett munkájáért.
A hatályos cseh törvények szerint a képviselői mandátumtól bárkit csak rendkívüli esetben lehet megfosztani. Miután a vizsgálati fogság nem ilyen, bármelyik rács mögött ülő honatyának továbbra is jár a rendes havi képviselői fizetése, ami 70 ezer korona körül mozog. További havi mintegy 25 ezer koronát munkatársai fizetésére vehet fel minden képviselő.
Hasonló havi összeg járt egészen a közelmúltig a képviselő utazási költségeinek a fedezésére is. Abszurd módon ezt Rath is felvehette, holott cellájából a börtönudvarra vezető rövid gyalogút napi költségei ennél nyilvánvalóan alacsonyabbak voltak. A bebörtönzött szociáldemokrata politikus példáján azonban a parlament is érzékelte a szabály abszurditását, ezért ezt tavasszal módosították, s a rács mögött ülő képviselők útiköltséget már nem kaphatnak.
Jelenleg két cseh képviselő - egy ellenzéki és egy kormánypárti - ül rács mögött. A szociáldemokrata Rath vizsgálati fogságban van, míg Roman Pekárek polgári demokrata (ODS) honatya, Kolín város volt polgármester-helyettese február óta ötéves börtönbüntetését tölti korrupció miatt.
Rathot, aki a szociáldemokraták egyik legbefolyásosabb politikusának számított, tavaly májusban vette őrizetbe a rendőrség uniós támogatásokkal elkövetett visszaélések miatt. A képviselőnél őrizetbe vételekor egy cipődobozban hétmillió korona készpénzt találtak. Rath a vádakat tagadja, s azt állítja, hogy összeesküvés áldozata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése