Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Március 14. 10:13, kedd | Helyi
Forrás: forbes.hu

A sopronbánfalvi kolostorban járt a Forbes - egy kis bevezető az élményekről

A sopronbánfalvi kolostorban járt a Forbes - egy kis bevezető az élményekről

“Egy nappal hazatérésem után is alig hiszem el, hogy létezik” – írja a sopronbánfalvai “jógakolostorról” a kedden megjelenő Forbes Travel különszámban szerzőnk, Szűcs Péter.

Hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjak magam után, vonattal érkeztem meg Sopronba. A vasútállomásról a 10Y jelzésű helyi busszal hasítottam tovább Sopronbánfalvára. Az utolsó állomásnál kellett leszállnom, és mivel a másnapi Valentin-nap ellenére sem jött rajtam kívül senki az „elvonulásra”, csak a sofőrtől tudtam megkérdezni, hol találom a kolostorhotelt. Már attól izgalomba jöttem, hogy életemben először hangosan és nyilvánosan kimondtam a szót: kolostorhotel. A sofőr elirányított, induljak el a templomdombon fölfelé.

Valami félreértés lehet, gondoltam felfelé az úton. Itt biztosan nem lesz jógakolostor, hiszen – este érkeztem – csak egy szépen kivilágított templom mosolyog a dombon. Luxuselvonulási és gasztroközpont egészen biztosan nem lehet itt. A dombra fölérve láttam pár parkoló autót a templom előtt, és rögtön, a templom hatalmas kapuja melletti kis vasajtón beléptem a kolostorba. Kedves, mosolygós recepciós kisasszony fogadott: „Már vártuk magát.”

Cellaszobámban mély nyugalom öntött el. Mennyit vívódhatott és imádkozhatott itt sokgenerációnyi szerzetes és apáca? – villant be az első gondolat. Majd – hiába, nehéz levetni a szokásokat – reflexszerűen keresni kezdtem a wifit. Nem adta magát, mint kiderült, az csak a közösségi terekben van. Maradt a 4G, de egy ponton mégiscsak megéreztem, ha már egy elvonulási központban vagyok, lehet, hogy egy időre akár le is szakadhatnék a mobilomról.

A lenti étkezőbe érve ért a következő meghökkenés. Miközben egy 1700-as években épült, kora barokk stílusú kupolás teremben öntik nekem a ház borát (izgalmas, friss zöld veltelini, azóta is keresem a fővárosban), egy Ómagyar Mária-siralom stílusú, szintén eredeti (!) nyelvemléket látok a falon. Egy bölcsességet, miszerint – és ezt most betűhíven idézem a falról –: „zerelmes uriamfiaii, mindeneknek elevin ZERETTESSEK ISTEN, annakutana baratunk”.

A teljes cikk a Forbes Travel különszámban olvasható, mely március 14-től kapható az újságárusoknál!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.