Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Augusztus 25. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A szezon végén is iható tisztaságú a Balaton vize

A szezon végén is iható tisztaságú a Balaton vize

Vörös Lajos, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatója szerint a méréseik azt bizonyítják, hogy akár inni is lehet a Balaton vizéből, olyan tiszta. Ez persze nem feltétlenül igaz a strandokon.

A 90-es évek elején tapasztalt súlyos vízminőségromlást okozó algásodás ma már szerencsére a múlté. Arra azonban most is oda kell figyelni, hogy a Balaton vízminőségét rendszeresen ellenőrizzék. A korábbi évek módszerei helyett magyar kutatók új vizsgálati technológiát fejlesztenek: a speciális, Digitális Holografikus Mikroszkóprendszer segítségével nemcsak az algásodás mértékét, de az összetételét is vizsgálják. Kevesen tudják, hogy a Balaton folyamatosan mintegy százezer ember számára biztosít ivóvizet. „A nyári szabadságok idején akár egy millióan is fogyasztják a Balaton vizéből előállított ivóvizet” – jegyezte meg Törökné Dr. Kozma Andrea az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztályának osztályvezetője.

„Augusztus közepén-végén a tó legalgásabb területein, a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében a lebegő mikroszkopikus algák összes tömege nem érte el a megengedhető mennyiség felét sem” – mondja Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója. „Ki merem jelenteni, hogy a Balaton nyíltvizéből inni semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent. Persze ez nem feltétlenül lehet igaz a strandokon, ahol többek között napolajjal szennyeződik a víz!”- teszi hozzá. Arra azonban felhívják a figyelmet a szakértők, hogy rendszeresen ellenőrizni kell a tó vízében lebegő algák mennyiségét és minőségét. „Évek óta dolgoztunk egy olyan speciális digitális holografikus mikroszkóp fejlesztésén, amellyel pontos képet kaphatunk nemcsak az algásodás mértékéről, de annak összetételéről is” – mondta Tőkés Szabolcs, az MTA SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) tudományos főmunkatársa.

A két akadémiai intézmény (MTA SZTAKI, MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a MEDIRLAB Orvosbiológiai Fejlesztő Kft. alkotta konzorcium által kifejlesztett automatizált térfogati mikroszkóp rendszer – a Vízbiológiai Digitális Holografikus Mikroszkóprendszer (DHM) - alkalmas a vizek folyamatos monitorozására. „A hagyományos mikroszkópban egy adott pillanatban csak egy rendkívül vékony, kis mélységű szelet látható élesen. A DHM-ben viszont ennek a térfogatnak közel ezerszereséről készülhet felvétel digitális kamerával. Így a szükséges felbontásnál a hagyományos mikroszkópokkal csak a köbmilliméter néhány ezred részéről tudunk információt rögzíteni, ellenben a DHM-mel több köbmilliméterből kapunk képeket. Ezt a holografikus felvételt aztán – a hagyományos holográfiával ellentétben – nem fénnyel világítjuk meg, hanem a fényhullámok terjedését digitálisan szimulálva virtuálisan, ezzel rekonstruálva a térbeli tárgyakat. Ezeket a rekonstruált tárgyakat (esetünkben a vízben élő mikroszervezeteket) síkmetszetenként nagy sebességgel megjeleníthetjük egy képernyőn, vagy ezekből a síkmetszetekből szoftveresen összerakhatjuk a háromdimenziós tárgyakat”- ismerteti a DHM működési elvét Nagy Tamás, a Medirlab ügyvezetője. A konzorcium a Nemzeti Technológiai Program keretében, az NFÜ támogatásával végzi a fejlesztést.

A folyamatot egy alakfelismerő és osztályozó szoftvercsomag automatizálja. Ez a programrendszer összehasonlítja az alga-adatbázisban található adatokat az éppen rekonstruált algák képével, illetve azok tulajdonságaival, osztályba sorolja azokat, végül gyakorisági statisztikát készít. Ezeket megadott rendszerességgel elküldi a vízminőségért felelős szakembereknek. Ha a veszélyes algák vagy az úgynevezett indikátor szervezetek sűrűsége meghaladja a biztonsági határértéket, riasztást ad ki a rendszer. Így az eddigieknél sokkal gyorsabban megakadályozható, hogy a lakosság mikroorganizmusokkal veszélyesen szennyezett vizet igyon, vagy abban fürödjön, mint eddig.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.