Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 18. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

A szúnyogok gyorsan rezisztenssé válnak a vegyszerekkel szemben

Szenegálban végeztek kutatásokat, melyek során a tudósok felfedezték, hogy a szúnyogok hihetetlenül gyorsan képesek rezisztenssé válni a rovarölő szerekre, amelyekkel az afrikai országban a szúnyoghálókat kezelik.

Ez azonban aggodalomra ad okot, mivel a szúnyogháló a malária elleni legolcsóbb és leghatékonyabb fegyver.

Az elmúlt években, különösen Afrikában, az orvosok és az önkéntesek minél több helyre próbáltak rovarölővel kezelt szúnyoghálókat eljuttatni annak érdekében, hogy védjék a lakosságot a maláriával szemben. A tudósok szerint ezeknek a lépéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a megbetegedések száma az idősebb gyerekek és a felnőtt lakosság körében, sok szakember azonban kételkedik ezekben az eredményekben - írja a BBC.

Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, hogy a szúnyogháló sem csodaszer, egy kis falu lakosságát kezdték el megfigyelni. A szúnyoghálók elhelyezését követő 3 héten belül a szúnyogcsípések száma valóban drasztikusan lecsökkent - 13-szor kevesebb ilyen esetet regisztráltak a hálók kihelyezését követő hetekben. Négy hónappal később azonban az arány visszatért az eredeti szintre - a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy ez annak köszönhető, hogy a rovarok ellenállóvá váltak a rovarölővel szemben. A szakemberek szerint a helyzet aggasztó, ezért további vizsgálatokat rendeltek el a kérdéses területen.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szúnyog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára