Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2023. Július 25. 07:37, kedd | Életmód
Forrás: MTI

A táncdalfesztiválok korát idézik meg az Anna-bált megelőző programokkal Balatonfüreden

A táncdalfesztiválok korát idézik meg az Anna-bált megelőző programokkal Balatonfüreden

A táncdalfesztiválok korát idézik meg a 198. Anna-bált megelőző Anna-fesztivál hétfőn megkezdődött programjaival Balatonfüreden - közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az idei évtől hungarikummá nyilvánított rendezvény 2025-ben esedékes 200. évfordulójáig minden évben egyfajta időutazáson vehetnek részt az érdeklődők. Ebben az évben stílusban, viseletben, élőjátékokkal az ötvenes-hetvenes évek elevenednek meg Balatonfüred reformkori városrészében.

A Kávéházi Muzsika című zenei sorozattal a kávéházi cigányzene hagyományait elevenítik fel, és a Hagyományok Házával közösen rendezett prímásverseny újításaként a fesztivál hetében a vendéglátóhelyeken élőzene fogadja a vendégeket.

Az UNESCO által is elismert magyarországi vonós hangszeregyüttes hagyomány előtt tisztelegve kedden a zenekarok a bál felvezetéseként a füredi elsőbálozóknak adnak éjjeli koncertet a Szerenádok éjszakáján az egykori Postaház teraszán.

A szerda esti gálaműsorban a Gyógy tér színpadán pedig a nemzetközi elismerés hivatalos kihirdetése mellett hallható lesz, hogyan játsszák a magyar népzenét ma a falusi, hagyományőrző vonósbandák, a hivatásos táncházi muzsikusok, illetve a legtehetségesebb magyar népi vonós gyerekzenekarok tagjai.

A szívhalászat történetét - amikor a fiatal hölgyek a Balatonon csónakból halásszák ki a vízből választottjuk nevével ellátott, fából készül szíveket - a bált megelőző napon elevenítik fel a Jókai motoros fedélzetéről.

A Magyar Állami Operaház közreműködésével a Gyógy téren tartott OperaFüred rendezvényén az operairodalom legszebb dalaiból álló válogatást hallhat a közönség a Balaton-part festői környezetében a Don Carlos, az Aida, a Rigoletto és más művek ismert dallamaival.

Szombaton, a bál napján táncprogramok és a Füred Dixieland Band koncertje várja a látogatókat. Emellett az Anna-bál szépeinek mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai fogatait is kipróbálhatják a Füredre érkezők.

A Vaszary Villából induló báli bevonuló menetet három állomáson élőképek fogadják, amelyek a bál történetének különböző korszakait idézik meg színészek és táncosok közreműködésével.

Vasárnap a Vitorlás tér előtti színpadon bemutatkozik a 198. Anna-bál szépe és udvarhölgyei, majd lovashuszár kísérettel sétakocsikázásra indulnak a városban.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.