Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Február 19. 11:57, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A terhes nők kis mennyiségű kávéfogyasztása is növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát

A terhes nők kis mennyiségű kávéfogyasztása is növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát

Növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát és meghosszabbítja a kihordás idejét a terhesség alatti koffeinfogyasztás - derítették ki svéd kutatók, akik úgy vélik, hogy emiatt módosítani kellene a terhes nők koffeinfogyasztására vonatkozó ajánlásokat.

A Shalgenska Egyetemi Kórház szakemberei tíz éven keresztül 60 ezer terhes nő étkezési szokásait és szülési adatait elemezték a BMC Medicine című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. A koffeinfogyasztás mérésénél figyelembe vették az összes létező forrást: a kávét, a teát, a szénsavas üdítőitalokat, a kakaóalapú élelmet - süteményeket, desszerteket - és a csokoládét is.
Kimutatták, hogy a koffein - származzon bármilyen forrásból - csökkenti az újszülött testsúlyát. Az átlagsúllyal várt újszülötthöz (3,6 kilogramm) képest napi 100 milligramm koffein fogyasztása 21-28 gramm súlycsökkenést eredményez a magzatnál.
Arra az összefüggésre is felfigyeltek a szakemberek, hogy nem csupán a koffein, hanem annak forrása is hatással van a terhességre. Napi 100 milligramm koffein fogyasztása átlagban - függetlenül a származási forrástól - öt órával növeli a terhesség hosszát, ám a kávéfogyasztásból származó koffein még tovább, összesen 8 órával hosszabbítja meg azt.
A tápanyagokkal és az oxigénnel együtt a koffein szabadon áthatol a placentán, ám a fejlődő magzatban nincsenek meg azok az enzimek, amelyek hatástalanításához szükségesek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg napi 300 milligrammban szabja meg a koffeinfogyasztás felső határát a terhes anyák körében, egyes országok még ennél is alacsonyabban, 200 milligrammban, amely körülbelül egy csésze kávénak felel meg.
Bár a kávéfogyasztás szoros kapcsolatban áll a dohányzással, amelyről köztudomású, hogy növeli a koraszülés és a kissúlyú újszülött kockázatát, a tanulmány nem talált összefüggést a koraszüléssel, annál inkább az átlagosnál kisebb súly és a koffeinfogyasztás között. "Ez az összefüggés fennállt akkor is, ha csupán a nem dohányzó anyákat vizsgáltuk" - idézte Verena Sengpielt, a kutatás vezető szerzőjét az EurekAlert tudományos hírportál.
Az átlagosnál kisebb súllyal született csecsemőknél gyakoribbak az egészségi problémák. Mivel a napi 200-300 milligrammnyi koffein harmadával növelheti a kisebb súlyú újszülött kockázatát, ezért a fogyasztására vonatkozó ajánlásokat felül kell vizsgálni - írták a szakemberek tanulmányukban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére