Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A többség méltóságával ki foglalkozik? Bácskai János a hajléktalan-ügyről

A többség méltóságával ki foglalkozik? Bácskai János a hajléktalan-ügyről

Ferencváros bűnügyi térképe változatos: Belső-Ferencvárosban az autófeltörések és szabálysértések, a rehabilitáción áteső Középső-Ferencvárosban a szakaszos megújulásból adódó feszültségek, míg a József Attila lakótelepre az autólopások jellemzőek. Megelőzésük a rendőrség és az önkormányzat összehangolt munkáján, valamint a térfigyelő rendszer hatékonyságán múlik. A Rádió Orient vendége, Bácskai János polgármester a téma kapcsán a hajléktalan-ügyre is kitért - szerinte nem csak a hontalanok, de a többség jogait, emberi méltóságát is tiszteletben illene tartani.

A Rádió Orient műsorában Bácskai János polgármester, Fuxreiter Róbert rendőrkapitány és Rimovszki Tamás közterület-felügyeleti vezető kiemelték, a közbiztonság csak közösen, a három szektor együttműködésével garantálható.

Mint elhangzott, Ferencváros ezerarcú városrész, ennek fényében más és más kihívásokkal küzd a kerületi közbiztonság: az eltérő területeken más-más problémával szembesül a rendőrség és a közterület-felügyelet. Belső-Ferencváros tipikusan belvárosi környezet, itt az autók feltörése és a közterületi bűncselekmények jellemzőek. A rehabilitáción átmenő középső-ferencvárosi rész folyamatosan újul meg, egyre több zöldfelület alakul ki. A megújulás szakaszosságából fakad, hogy sok esetben egy modern és egy lepusztult épület áll egymás mellett, az eltérő társadalmi rétegek egymás mellett éléséből pedig sok feszültség fakad. A Könyves Kálmán körúton túl lepusztult lakónegyedekkel tarkított rozsdanegyed helyezkedik el, a kerületben emellett 2 dzsumbuj és a József Attila lakótelep található, mint bűnügyi szempontból érintett terület.

Fuxreiter Róbert ugyanakkor bizakodó: „Sok sztereotípia van az köztudatban Ferencváros közbiztonságával kapcsolatban, azonban még egyetlen ember sem mondta, hogy élhetetlen lenne a környék” – jelentette ki a rendőrkapitány.

A közigazgatási rádió vendége elmondta, a kerületben a közterület-felügyelet főként az illegális hulladék elhelyezéssel, a kutyával elkövetett szabálysértésekkel és a dohányzással kapcsolatos szabálysértésekkel találkozik.

Rimovszki Tamás, a Ferencvárosi Közterület-felügyelet igazgatója kiemelte, a szabálysértési ügyek mellett a hajléktalanprobléma a legégetőbb feladat. A parlament előtt van az a jogszabálytervezet, amely a hajléktalanok számára tiltott közterületeket határozna meg. Bácskai kiemelte, a tiltott közösségellenes magatartás megfogalmazásnak azonban még ki kell állnia az alkotmányosság minden próbáját. „Ebben az esetben konkuráló emberi jogokról beszélünk. A baloldaliak a hajléktalanok jogai mellett szállnak vitába, azonban a többségi társadalom képviselete sem hanyagolható el. A közvetlen környezet emberi méltóságával ki foglalkozik?” – tette fel a fontos társadalmi kérdést a polgármester. Bácskai hozzátette, senkinek nem szabad olyan tevékenységet végeznie, amivel a többség érdekeit sérti.

A szeptemberi iskolakezdésre a kerület nem állított fel iskolarendőrséget – Bácskai szerin, a jelenlegi helyzetben nem indokolt ez a lépés. A polgármester kiemelte, a kapcsolódó feladatokat a rendőrség és a közterület-felügyelet látja el. A kerületi rendőrkapitány hozzátette, eddig nem történt gyerekek sérelmére baleset, a rendőrség viszont több programot is szervez az oktatási intézményekben – ilyen DADA projekt, aminek célja a drog- és alkoholfogyasztással, az AIDS-szel és a dohányzással kapcsolatos felvilágosítás, a Pindúr Pandúr program óvodás szintig folytat közlekedési tanácsadást és KRESZ oktatást. „A rendőrség nem hivatalos szervként van jelent az iskolákban, hanem egy személyen keresztül igyekszik bizalmi kapcsolatot kiépíteni a gyerekekkel. A megelőzés a legfontosabb célunk” – hangsúlyozta Fuxreiter.

Az iskolakezdéssel együtt indult meg a középiskolai bűnmegelőzési tanácsadók munkája. A kerületi iskolákat egy aktív állományú rendőrtiszt járja, aki feladata a bizalom kiépítése, előadásain pedig az alkohol- és drogfogyasztásról, valamint a dohányzás hatásairól beszélget a fiatalokkal.

A közterület-felügyelet is kiveszi a részét az iskolakezdésből: Rimovszki elmondta, szervezete segíti a közlekedést, emellett az önkormányzat felkérésére ellenőrzi a helyi iskolák környékét. Az igazgató elmondta, szeptember elején az összes oktatási intézmény előtt vizsgálták az alkoholfogyasztást és a dohányzást, jelenleg 3 intézménynél zajlik az akció.

Bácskai szavai szerint eddig komoly kapcsolati rendszer alakult ki a rendvédelmi szervek és a polgármesteri hivatal között, s a folyamatos közterületi jelenlét mellett önkormányzati forrásból kamerarendszert alakítottak ki. „A kamerák növelik az objektív és a szubjektív biztonságérzetet, azonban fontos kiemelni, hogy nincs egyenes arányosság a kamerák számának növelése és a biztonság között” – hangsúlyozta. Rimovszki hozzátette, a kamerarendszer jelenleg 53 kamerával működik, a kerület sűrűn lakott részeinek közel háromnegyedét fedi le. A 70 milliós rendszer üzemeltetése évente 20-40 millió forint. „A kamerák a megelőző és távol tartó hatáson túl dokumentálnak, hiszen sikeres nyomozások eszközei lehetnek” – sorolta a 8 napig visszakereshető felvételek előnyeit a rendőrkapitány.

Járőrszolgálaton és megerősített jelenléten túl a kerületi rendőrség a körzeti megbízotti szolgálatokkal is igyekszik javítani Ferencváros közbiztonságán - utóbbi Fuxreiter szerint a 'közösségi rendőrség' alapja. „Eddig 3 ilyen irodát hoztunk létre, embereinket kitelepítettük az problémásabb területekre. Ezzel a hatóságot közelebb hozzuk a lakossághoz, partnerré váltunk, és bizalommal mernek felénk fordulni” – jegyezte meg a kerületi rendőrkapitány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.