Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Április 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

A tojásfehérje segíthet a vérnyomás csökkentésében

Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők.

A kínai Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be kedden.
Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője - egy peptid, a fehérjék egyik építőköve - csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer - közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.
Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben.
A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.
Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítőanyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében.
A kínai kutatók most arra készülnek, hogy embereken is teszteljék az RVPLS peptid hatékonyságát - olvasható az ACS honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.