Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 14. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Adaptive Hussars 23 - Ejtőernyős ugrást hajtottak végre a NATO-harccsoport magyar, olasz és török katonái

Adaptive Hussars 23 - Ejtőernyős ugrást hajtottak végre a NATO-harccsoport magyar, olasz és török katonái

Ejtőernyős ugrást hajtottak végre hétfőn a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport magyar, olasz és török katonái a nyíregyházi repülőtéren az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton.

A Honvédelem.hu-nak nyilatkozva Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság vezetője azt mondta, hogy a többnemzeti harcászati légi deszant úgynevezett "mélységben lévő" objektumot foglalt el és biztosította a beérkező földi oszlop számára.

A parancsnok hozzátette: a NATO-harccsoport részvételével folyó műveletben a kijelölt alegység átcsoportosítást hajtott végre Újmajorból, amelynek része volt az ejtőernyős ugrás is.

A behívott tartalékos erők, valamint a török század biztosította az úgynevezett dobási és érkezési zónát, ahova az olasz ejtőernyősök érkeztek - írták.

"Összfegyvernemi szempontból az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a feladatra, hogy nem teherautón, vagy harcjárművön, hanem légi úton jutnak el a célhoz. Mivel gyakran éjszaka ugranak, a precizitás alapvető fontosságú, hiszen a legkisebb hiba is súlyos sérülést okozhat. A dobás után felszerelésükkel együtt kell összegyűlniük az összpontosítási körletben, a valós feladatvégrehajtás pedig gyakran csak komoly távolságok megtételét követően kezdődik" - ismertette a dandártábornok a honvedelem.hu cikke szerint.

Az oldalon még hétfő késő este megjelent összefoglalója alapján megérkezett öt Gripen vadászgép a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre, amelyek szintén a gyakorlaton vesznek részt.

Hozzátették, hogy a konténerbázisra hétfő délelőtt érkeztek meg a kecskeméti vadászgépek, illetve a repülődandár személyi állományát átcsoportosító Airbus A319-es szállítógép is.

Szentesi Norbert alezredes, a Sármelléki Ideiglenes Kötelék táborparancsnoka a lap kérdésére elmondta, hogy a foglalkozássorozaton egy nem kiépített repülőtérre történő áttelepülés mozzanatait gyakorolják, felmérve, hogy milyen feltételek szükségesek a hibamentes üzemeltetéshez.

"A gyakorlat egyik fő eleme, hogy úgynevezett gazdasági és anyagi szolgáltatások igénybevételével biztosítsuk az üzemanyag-ellátást" - mondta az alezredes a honvedelem.hu-nak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk