Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 29. 07:12, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Párizs bajban van, a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha - jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni - hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket - fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött - tette hozzá.

"Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg" - mondta Áder János.



Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés - emlékeztetett. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában - mondta a köztársasági elnök.

Az államfő - Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve - a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: "a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.