Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2015. December 23. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: kisalfold.hu

Adómentesség a soproni háziorvosoknak

Adómentesség a soproni háziorvosoknak

Évi húszmillió forintos adóalap alatt ipartűzési adómentességet kapnak a vállalkozó soproni háziorvosok.

- Igazságos és jó döntés született – utalt dr. Kárpáti György háziorvos, a soproni közgyűlés legutóbbi határozatára, amely szerint évi húszmillió forintos adóalap alatt ipartűzési adómentességet kapnak a vállalkozó háziorvosok. – Nem ipart űzünk mi, ezért sértőnek is tartottuk, magát az elnevezést.

A háziorvos tevékenysége nem hasonlítható össze más vállalkozással.


Ez utóbbiak tudnak például reklámozni, növelni a forgalmukat. Az ellátási körzet mérete az adott. Mi a betegforgalom után kapjuk a társadalombiztosítótól a javadalmazást. Egy 2500 fős praxis után havonta mintegy egymillió forintot kap a háziorvos.

Ez első hallásra nagynak tűnik. De. S, a de után jönnek a kiadások. Nekünk kell fizetünk például az asszisztens bérét, a járulékot, a rezsit, a gyógyszereket. A fennmaradó összeg a mi hasznunk, azaz a havi jövedelmünk, amit ténylegesen magunkra fordíthatunk.

Dr. Kárpáti György szerint azért is üdvözlendő a döntés, mert korábban a bevétel mértéke után kellett megfizetni az adót. S a már említett okok miatt a valóságban jóval kevesebb pénz maradt az orvosoknál. Ha működne vállalkozó védőnő a városban, akkor őket is megilleti a kedvezmény.

A számítások szerint éves szinten több tízezer forint maradhat egyenként az érintett orvosoknál. A 2014-es adóbevallások szerint Sopronban 38 vállalkozó háziorvosnak lesz kedvező a változás. (Hét orvosnál az éves bevétel meghaladta a húszmillió forintot).

A város bevétele mintegy nyolcmillió forinttal lesz kevesebb. Mindez azonban a teljes iparűzési adó 0,2 százaléka.

Az önkormányzatot érintő gazdasági hatás minimális, a gyógyító szakmában dolgozóknak ugyanakkor egyfajta erkölcsi jóvátétel, és egy igazságtalan helyzetet szüntetett meg az elfogadott rendelet.

Címkék: háziorvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:08, kedd | Helyi

Idén is tarolt a SopronFest

Hatalmas bulival indult az idei fesztiválszezon. Az ország minden tájáról látogattak ide a SopronFestre, aminek sikerült a tavalyi debütálását is felülmúlnia.

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.