Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Március 05. 06:45, kedd | Helyi önkormányzati
Forrás: sopron.hu

Adósság átvállalás

Adósság átvállalás

Sopron város adósságállományának 70 százalékát átvállalja az állam – így döntött a kormány

A történelmi jelentőségű lépés azt jelenti, hogy 11,5 milliárd forintnyi adósságszolgálattól és annak kamataitól mentesül a város. A kormánydöntésről sajtótájékoztatón számoltak be a soproni országgyűlési képviselők - dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron országgyűlési képviselője, Ivanics Ferenc - és a város polgármestere, dr. Fodor Tamás.


Dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő történelmi jelentőségűnek nevezte a kormány döntését, amely Sopron adósságállományát a legkimagaslóbb mértékben átvállalja.
Mint mondta, a kormány minden egyes soproni embert mintegy 200 ezer forint tehertől szabadított meg, azzal, hogy 11,5 milliárd forint hitelt vesz át a várostól Magyarország kormánya.
Dr. Molnár Ágnes hangsúlyozta: kimagasló értékű adósságkonszolidációban részesült Sopron, ez az erős képviseletnek is köszönhető, amit az országgyűlési képviselők a városvezetéssel közösen érték el. Kiemelte, ezért jó, ha a városnak erős képviselete van.

- Magyarország jobban teljesít – hangsúlyozta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki rámutatott, hogy, mindennek eredményeképpen rámutatott: a szocialista kormányok többlet feladatokkal terhelték az önkormányzatokat és azokhoz kevesebb forrást adtak, így juttatva eladósodott állapotba a településeket: ezzel ellentétben a Fidesz-KDNP kormány nem csak az eladósodott devizahiteles családokon segített, de elvette az önkormányzatoktól a többletfeladatokat, most pedig az adósságot is átvállalta a településektől.

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő hozzátette: a számok mögött hatalmas munka van, a hetven százalékos adósságátvállalás ennek elismerése.

A soproni polgárok felhatalmazása szerint, a Fidesz-KDNP-s képviselők országgyűlési képviseleti munkájának, a városvezetés munkájának, az összefogásnak köszönhető, hogy a kormány Soprontól a maximális mértékben vállalta át az adósságot.

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő is óriási teljesítménynek nevezte ezt, ami világos helyzetet is teremt. Az adósságátvállalás egyértelmű helyzetet teremtett a pénzügyi területen is, világosan látszik mennyi is valójában a város adósságállománya.

A kormány rögzítette az adósság nagyságát, ez többé nem lehet politikai vita tárgya. Sopron adóssága tizenhat milliárd forint volt - mondta dr. Fodor Tamás polgármester, hozzátéve, a kormány a kamatokat is átvállalta.

Ez azt jelenti, a soproni városvezetés jobb körülmények között folytathatja a munkáját, nem nyomasztja a teher és magasabb szinten biztosíthatják a város működését.

Az elmúlt héten Sopron közgyűlése felhatalmazta dr. Fodor Tamás polgármestert, hogy az állami adósságátvállalással kapcsolatos szerződést írják alá. A közgyűlésen akkor elhangzott, hogy a számítási metodika alapján városunk 40%-os adósságátvállalásra számíthat, ennél kedvezőbb eredményt tárgyalások segítségével lehet elérni. A tárgyalások és a lobbitevékenység eredményre vezetett: Sopront a legmagasabb, 70%-os mértékben tehermentesíti a kormány.

Dr. Fodor Tamás Sopron polgárainak nevében köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és kormányának, köszönetet mondott a város országgyűlési képviselőinek –külön kiemelve dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízottat -, a városvezetésnek és mindazoknak, akik hozzájárultak a történelmi sikerhez.

Címkék: adósság, helyi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben