Városlista
2019. augusztus 21, szerda - Sámuel

Hírek

2019. Február 11. 18:13, hétfő | PR

Áfa-kedvezmény lakásfelújításra is?

Áfa-kedvezmény lakásfelújításra is?

Hatalmas a pörgés az ingatlanpiacon, rengetegen keresnek lakást, és mivel az újonnan építettek, újszerűek ára meglehetősen magasan jár, ezért sokan inkább felújítandóba fektetnek be.

Elsősorban nekik lehet érdekes, ha olcsóbbá válik a felújítás.

Kulcskérdés az áfa kulcs

Komoly fellendülést hozott a társasházi lakások építésének terén az áfa mértékének csökkentése. A 27 százalékos áfa kulcs évekkel ezelőtt történt átalakítása 5 százalékosra azt eredményezte, hogy jobban megérte belevágni házépítésekbe, mert vonzó áron el lehetett adni a lakásokat.
Sokan, akik nem a használt piacról szerettek volna választani, hanem a legmodernebb lakásokat keresték, jobb áron találtak bővebb kínálatot. Rekord szintű építési boom jellemezte például a fővárosban a XIII. kerületet 2018-ban.
A tavaly ‘belengetett’ áfa kulcs emelés - illetve visszarendezés -, ami 2020-tól volt tervben eredetileg, végül nem valósult meg, 2023-ra lett kitolva. Így három évet nyertek mind az ingatlanfejlesztők, mind azok a tulajdonosok, akik már leszerződtek, és el is kezdték fizetni a részleteit később átadásra kerülő lakásuknak.
Az időben korrigált döntés segítségével sikerült elkerülni az építések terén a káoszt, kapkodást, és a nehezen egyeztethető szerződésváltozásokat, amelyeket a drágulás okozott volna.

Több területen is lendítene az alacsonyabb adóteherA szakértők az építések terén még további módosítást kértek 2018 végén, miszerint azokra is vonatkozzon az 5 százalékos áfa, akik most vágnak bele az építkezésbe. Mindez a korszerű lakások számának örvendetes növekedését hozná.
Mint ahogy az is, hogyha támogatást kapnának a felújítást végző tulajdonosok is. Ez azért nem mellékes kérdés, mert Magyarországon hatalmas arányban vannak a rossz minőségű ingatlanok.
Idehaza is létező jelenség a lakhatási krízis, ami egész Európában fejtörést okoz, azaz hogy a városokban nincs kellő számú élhető lakás és ház.

Egymillióval több újszerű otthon lehetne

Az ÉVOSZ elnöke ezért most azt kezdeményezi, hogy a felújítások is minél könnyebben, olcsóbban valósulhassanak meg, az adó mértékének csökkentésével. A szakértő szerint egymillió ingatlant lehetne még idehaza felújítani, és ez leegyszerűsödne, ha az adóvisszatérítés ezek kivitelezésére is vonatkozna.
Bár a lakásfelújítási hitelek remek lehetőséget nyújtanak a költségek fedezésére, de sokat segítene, ha kevesebb hitelt kellene felvenni, ha egészében jobbak lennének a felújítások anyagi kondíciói.
Emellett az alacsonyabb költségek segítenének ‘kifehéríteni’ a kis építő-felújító cégek tevékenységét, amelyek jelenleg óriási munkaerőhiánnyal rendelkeznek. Így a megrendelők is megbízhatőbb, stabilabb szolgáltatásokat kapnának.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 05. 09:14, szerda | PR

Innovatív takarítás

Ma már a takarítás sem olyan, mint régen. Jól tudja ezt Magyarország piacvezető takarítással foglalkozó cége a Jánosik és Társai Kft.