Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 11. 18:13, hétfő | PR

Áfa-kedvezmény lakásfelújításra is?

Áfa-kedvezmény lakásfelújításra is?

Hatalmas a pörgés az ingatlanpiacon, rengetegen keresnek lakást, és mivel az újonnan építettek, újszerűek ára meglehetősen magasan jár, ezért sokan inkább felújítandóba fektetnek be.

Elsősorban nekik lehet érdekes, ha olcsóbbá válik a felújítás.

Kulcskérdés az áfa kulcs

Komoly fellendülést hozott a társasházi lakások építésének terén az áfa mértékének csökkentése. A 27 százalékos áfa kulcs évekkel ezelőtt történt átalakítása 5 százalékosra azt eredményezte, hogy jobban megérte belevágni házépítésekbe, mert vonzó áron el lehetett adni a lakásokat.
Sokan, akik nem a használt piacról szerettek volna választani, hanem a legmodernebb lakásokat keresték, jobb áron találtak bővebb kínálatot. Rekord szintű építési boom jellemezte például a fővárosban a XIII. kerületet 2018-ban.
A tavaly ‘belengetett’ áfa kulcs emelés - illetve visszarendezés -, ami 2020-tól volt tervben eredetileg, végül nem valósult meg, 2023-ra lett kitolva. Így három évet nyertek mind az ingatlanfejlesztők, mind azok a tulajdonosok, akik már leszerződtek, és el is kezdték fizetni a részleteit később átadásra kerülő lakásuknak.
Az időben korrigált döntés segítségével sikerült elkerülni az építések terén a káoszt, kapkodást, és a nehezen egyeztethető szerződésváltozásokat, amelyeket a drágulás okozott volna.

Több területen is lendítene az alacsonyabb adóteher



A szakértők az építések terén még további módosítást kértek 2018 végén, miszerint azokra is vonatkozzon az 5 százalékos áfa, akik most vágnak bele az építkezésbe. Mindez a korszerű lakások számának örvendetes növekedését hozná.
Mint ahogy az is, hogyha támogatást kapnának a felújítást végző tulajdonosok is. Ez azért nem mellékes kérdés, mert Magyarországon hatalmas arányban vannak a rossz minőségű ingatlanok.
Idehaza is létező jelenség a lakhatási krízis, ami egész Európában fejtörést okoz, azaz hogy a városokban nincs kellő számú élhető lakás és ház.

Egymillióval több újszerű otthon lehetne

Az ÉVOSZ elnöke ezért most azt kezdeményezi, hogy a felújítások is minél könnyebben, olcsóbban valósulhassanak meg, az adó mértékének csökkentésével. A szakértő szerint egymillió ingatlant lehetne még idehaza felújítani, és ez leegyszerűsödne, ha az adóvisszatérítés ezek kivitelezésére is vonatkozna.
Bár a lakásfelújítási hitelek remek lehetőséget nyújtanak a költségek fedezésére, de sokat segítene, ha kevesebb hitelt kellene felvenni, ha egészében jobbak lennének a felújítások anyagi kondíciói.
Emellett az alacsonyabb költségek segítenének ‘kifehéríteni’ a kis építő-felújító cégek tevékenységét, amelyek jelenleg óriási munkaerőhiánnyal rendelkeznek. Így a megrendelők is megbízhatőbb, stabilabb szolgáltatásokat kapnának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.