Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Áfacsalókat buktat le az útdíjrendszer

Áfacsalókat buktat le az útdíjrendszer

Áfacsalások leleplezéséhez is segítséget nyújthatnak azok a közúti forgalomról, teherszállításról szóló adatok, amelyek az elektronikus útdíjrendszerből olvashatók ki. A díjfizetési szisztéma információit a tavalyi jogszabályi felhatalmazás alapján megkaphatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal írja a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzések megszervezéséhez a hatóság felhasználhatja a különféle járműmozgással összefüggő adatokat. Megtudtuk, a NAV-nál külön munkacsoport foglalkozik az áfacsalások megelőzésének és feltárásának lehetséges módozataival: az egység folyamatosan elemzi, miképpen aknázhatók ki leginkább az e-útdíj-rendszerben rejlő lehetőségek. Értesülésünk szerint már több nagy idei fogásnál is segítettek az útdíjadatok.

A NAV jövedéki és vámügyekben nyilatkozó szóvivője, Suller Attila jelezte, hogy az áfavisszaélések egyik jellemző típusánál a csalók azokat a forgalmiadó-szabályokat játsszák ki, amelyek az unión belüli adásvételek után a közterhek nagyságáról, befizetéséről szólnak. A visszaélések megvalósítói nemegyszer kamionokat indítanak útnak: a járművek elhagyják az országot, majd visszatérnek. A papíron külföldre szánt szállítmány azonban legtöbbször idehaza – feketén – kerül forgalomba. Emellett arra is akadhat példa, hogy az áru nem lépi át a határt, csak a fuvarlevélen igazolják a külföldi átvételt, miként az is megeshet, hogy a kamion üresen közlekedik, s valójában nincs is áru.

Az e-útdíj rendszeréből az adóhivatal pontosan megtudhatja, mely teherautó merre közlekedett az országban, hol lépett ki, vagy hol érkezett hazánkba – magyarázta Suller Attila. A gyanús szállítmányokat tehát könnyedén nyomon követheti a hatóság, emellett a teherautók útjának ellenőrzése vagy az árumozgás hiányának megállapítása visszamenőleg is lehetséges. A szóvivő elmondta: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és az adóhivatal között elektronikus kapcsolatot alakítottak ki, a NAV az internet segítségével, egyedi informatikai alkalmazás révén kérheti le a szükséges információkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.