Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 29. 19:01, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Afganisztánban magyar katonák is segítik Nemzetközi Katonai Rendőrség munkáját

Afganisztánban magyar katonák is segítik Nemzetközi Katonai Rendőrség munkáját

A Magyar Honvédség (MH) három katonája is segíti a Nemzetközi Katonai Rendőrség, az IMP (International Military Police) munkáját Afganisztánban a kabuli repülőtéren.

Az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingenséhez tartozó katonák egy hét alatt átlagosan 40 figyelmeztetést, és legalább 15 feljelentést készítenek.
A kontingensnek az MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a táborban a rend betartatása mellett az IMP alapvető feladatai közé tartozik az éjszakai járőrözés, a balesetek helyszínelése, a repülőtéren csomag- és személyellenőrzés, továbbá a kórházba érkező helyi lakosok ellenőrzése is. A katonai rendészek a helyi munkásokkal és a tábor területén tartózkodó összes civillel és katonával szemben intézkedhetnek.
Az IMP iroda úgy működik, mint egy rendőrőrs, ahol a magyarok mellett tizenhat francia és egy macedón is dolgozik. Itt veszik fel a jegyzőkönyvekhez készített vallomásokat és itt látják el az ügyeleti szolgálatot is, továbbá a megsemmisítésig ebben az irodában őrzik az úgynevezett amnesty boxban leadott tárgyakat is. Ezek azok a "tiltott dolgok", amelyeket a bázisra történő belépéskor, illetve a repülőgépre való felszálláskor még büntetés nélkül le lehet adni. "A kapukon kihelyezett dobozokba leggyakrabban kést és lőszert dobnak be a helyi lakosok, de emellett szinte mindenféle elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt és anyagot is hagytak már bennük" - fogalmaz a közlemény.
A NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2014 végén fejezi be küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. A nemzetközi haderő fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Ezzel együtt - ahogy abban a tavalyi chicagói NATO-csúcson is megállapodtak - a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd.
Idén március végén a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) utolsó, 13. váltása, majd májusban egy újabb egység, a harci helikopter mentorcsoport is befejezte tevékenységét Afganisztánban.
A PRT és a Mi-35 Légi Kiképzés-támogató Csoport kivonása után az Afganisztánban szolgáló mintegy 420 magyar katona jelenleg hat kontingensbe szerveződve és egyéni beosztásokban látja el feladatait. A hat tovább tevékenykedő magyar kontingens: a Magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport, a MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, a MH Különleges Műveleti Kontingens, a MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, a MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán, valamint a MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr és Biztosító Kontingens.

Címkék: afganisztán, katonák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.