Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Augusztus 27. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Aggódnak a hamu miatt Baranyában

Aggódnak a hamu miatt Baranyában

Gúlába rakott, hamuval teli, hatalmas zsákok sorakoznak Baranyában a felsőszentmártoni temető kerítésénél.

A több tonnányi anyagot egy vállalkozó vásárolta meg évekkel ezelőtt egy hőerőműtől, hogy aztán felhasználja azt a mezőgazdaságban. A hamu másutt is gondot okoz.

Az egykori hamudepó maradványai még mindig láthatók Bogádmindszent határában, ahol porzik az út, a napraforgótábla pedig üszkösre permetezett. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó helyi környezetvédő szerint sok elfeslett műanyag zsák még mindig ott van az árkokban.

Mindez nemcsak a vízbázist és a közeli vizes élőhelyet veszélyezteti, gondot jelent az is, hogy több száz zsák volt a területen, sokat közülük kibontottak, és talajjavítási célból a szántóföldeken terítettek szét.

A Pécsi Tudományegyetem közgazdásza, Kiss Tibor, aki vezetője volt a biomassza-program várható hatásait vizsgáló egyik kutatócsoportnak, kétkedését fejezte ki a termőföldekre kihelyezett hamu felhasználását illetően. Ha meg is van határozva a hígítás pontos mértéke, és ha ki is vitték a hamut a szerződött helyekre, a folyamat valószínűleg megállt, nem tudtak mit kezdeni vele – mondta a Kossuth Rádiónak.

Felsőszentmárton határában a temető kerítése mellett – közel a napraforgótáblához és egy vízfolyáshoz – falként magasodnak a hamuval töltött zsákok. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetője szerint legalább háromszáz zsák vár a sorsára.

A Kossuth Rádió információi szerint a hamut megvásárló vállalkozót a környezetvédelmi hatóság először közel 20 millió forintos bírsággal sújtotta, ám a bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot, ez pedig még nem fejeződött be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hamu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő