Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 12. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alacsony az európaiak pénzügyi műveltsége

Alacsony az európaiak pénzügyi műveltsége

Az ING Investment Management legfrissebb tanulmánya az európai lakosság alacsony pénzügyi műveltségére világít rá. A kutatók 11 országból 5500 embert kérdeztek meg, és mindössze az európaiak 14 százaléka rendelkezett „jó” vagy „kitűnő” pénzügyi ismeretekkel. A tanulmány kimutatta, hogy öt emberből egy „gyenge”, „alap” pénzügyi ismeretekkel pedig a lakosság kétharmada rendelkezik.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a pénzügyi ismeretek szintje csökken, hiszen 2010-ben még a válaszadók 21 százaléka rendelkezett „jó” vagy „kiváló” tudással. A felmérés szerint Magyarország negyedik helyezésével az élmezőnyben szerepel, a listát, talán nem meglepő módon a görögök vezetik. A kutatók szerint az eredmények javításához szélesebb körű pénzügyi tanácsadásra lenne szükség.

Országokra lebontva Görögország érte el a legmagasabb pontszámot a vizsgált 11 állam közül, mivel a megkérdezettek 24 százalékának voltak „jó” vagy „kiváló” pénzügyi ismeretei. A második helyen az Egyesült Királyság áll, ahol a lakosság 22 százaléka rendelkezik „kiváló” vagy „jó” pénzügyi tudással. Törökországban viszont mindössze a lakosság 7 százaléka tartozik ezekbe a csoportokba, így a vizsgált országok között az utolsó helyre került. Ivar Roeleven, az ING Investment Management Európai Lakossági Ügyfelekért Felelős Értékesítési Vezetője elmondta: „Aggasztó, hogy az európai lakosság igen alacsony része rendelkezik kiváló vagy jó pénzügyi tudással, különösen akkor, amikor a régió nagyon nehéz gazdasági időszakot él át. Fokozottabb körültekintéssel tényleges lehetőség van arra, hogy az emberek csökkentsék mindennapi kiadásaikat, nagyobb hozamokat érjenek el befektetéseiken és megtakarításaikon, ha képesek jobban kontrollálni pénzügyeiket. Jelenleg az az iparágunk előtt álló legnagyobb kihívás, hogy hogyan segítsünk megértetni az emberekkel, mit szükséges tudniuk a pénzügyeikről és a befektetéseikről, hogy pénzügyileg biztosabb legyen a jövőjük?” „Érdekes látni, hogy Görögország végzett a listánk élén. Valószínűleg azért, mert jelenleg elég sok ember küzd pénzügyi nehézségekkel, és ezért nagyobb figyelmet fordítanak a saját pénzügyeikre.”A tanulmányból az is kiderül, hogy amikor pénzügyi döntéseket hozunk, az európai lakosságnak csak kicsit több mint negyede alapozza döntését kizárólag a saját tudására, 53 százalék valamelyik hozzátartozója segítségét kéri, és mindössze 7 százaléka dönt saját tudása vagy egy tanácsadó ajánlásai alapján.

Roeleven megállapította, hogy: „Annak ellenére, hogy tanulmányunk számos aggodalomra adó okot emel ki, a pozitív eredmények egyike, hogy a fiatalabb generáció lényegesen jobb pénzügyi tudással rendelkezik, mint az idősebb. Valószínűleg azért, mert jobb számítástechnikai ismeretekkel bírnak, és az internetet is szívesebben használják pénzügyeik intézésére. Ám a felmérés nyilvánvalóvá teszi, ahhoz hogy az emberek személyes ügyeikben jó pénzügyi döntéseket hozzanak, szélesebb körű pénzügyi tanácsadásra van szükség.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.