Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alaptalan félelmek és tévhitek nehezítik az e-számla terjedését

Alaptalan félelmek és tévhitek nehezítik az e-számla terjedését

A legtöbben a vevők alacsony befogadási hajlandósága, a magas költségek, vagy a számlázás bonyolultsága miatt maradnak távol az e-számlázástól – derül ki a rEVOLUTION Software mikro- és kisvállalati körben végzett felméréséből. Az elektronikus számlát kiállítók pedig inkább a fizetés meggyorsítására, mintsem a papír alapú számlák kiváltására használják az eszközt.

Bár az e-számlázás uniós liberalizációja, és az ÁFA jogszabályok módosítása az elektronikus számlázás elterjedését vetítik elő az elkövetkező évekre, az e-számlázástól még mindig sokan idegenkednek. Legalábbis ez derül ki a rEVOLUTION Software mikro- és kisvállalati körben végzett, 500 válaszadót meghaladó felméréséből. A Billentis független nemzetközi e-számlázási tanácsadó és piacelemző cég felmérése szerint hazánkban az e-számla forgalom nem éri el a teljes számlaforgalom 15 százalékát, a Számlaközpont Zrt. adatai alapján a pontos szám mindössze 2-3 százalék.

A rEVOLUTION felmérése alapján az elektronikus számlát kiállítók 2/3-a bocsát ki hitelesített e-számlát. A nem hitelesített számlát kiállítók 60 százaléka azért elégszik meg a sima PDF-es számlával, mert vevői ezt is befogadják. 42 százalék pedig csupán a fizetés meggyorsítására használja az elektronikus számlát, ugyanis mellette elpostázza a papír alapú számlát is.

„Az elektronikus számla az elektronikus úton kiállított, hitelesített számla. A PDF-ben kiállított, és elektronikus úton (is) átküldött számla valójában nem e-számla, hiszen az a későbbiekben ugyanúgy megjelenik papír alapon is. Így pedig nem teljesíti az e-számlázás egyik alapvető célját, a költségcsökkentést. Az elektronikus számlázásra való áttérés akár 75-80 százalékos költségmegtakarítást is eredményezhet a papíralapú számlázáshoz képest, hiszen a kiállító nemcsak a papír és nyomtatási költséget spórolja meg, de a postaköltséget is” – mondja Dr. Ransburg Beatrix, a rEVOLUTION kisvállalati üzletágvezetője.

Az e-számlától való távolmaradást a leggyakrabban azzal indokolták a kérdőív kitöltők, hogy vevőik nem fogadják be azt, míg a második leggyakoribb indok az volt, hogy kevés számlát állítanak ki, ezért nem érzik az e-számla szükségességét. Ezt követte az elektronikus számlázás bonyolultsága, valamint annak magas költségei. Többen hivatkoztak még a saját informatikai hálózatuk fejletlenségére, az archiválás biztonsági kérdéseire, illetve arra a tényre, hogy szerintük a könyvelők nincsenek megfelelően felkészülve az elektronikus számlák kezelésére.

„Sok válaszadó azzal indokolta az e-számlázástól való tartózkodását, hogy vevői anélkül is pontosan fizetnek. Ez mutatja, hogy a legtöbben még mindig nincsenek teljesen tisztában az e-számlázás lényegével, és csupán annak fizetést meggyorsító funkcióját látják” – magyarázza Ransburg Beatrix. „Hiába kedvez a jogszabályi környezet az elektronikus számlázás terjedésének, ahhoz, hogy ez a számlázási forma valóban népszerűvé váljon, fontos, hogy ezeket a tévhiteket el tudjuk oszlatni, a szolgáltatók pedig olyan rendszert és infrastruktúrát építsenek ki, amely megoldást jelent az összes bizonytalansági tényezőre.”

Annak érdekében, hogy ügyfelei számára az e-számlázással kapcsolatos szolgáltatások minél teljesebb körét nyújtsa, a rEVOLUTION Software 2013 márciusától a Számlaközpont Zrt-vel kötött megállapodást. Így a rEVOL Express számlázó program e-számla modulját igénybevevők mostantól speciálisan kedvező kondíciók mellett használhatják a Számlaközpont Zrt. hazai piacon egyedülálló számlázási megoldásait.

„A Számlaközpont Zrt-vel való együttműködés révén olyan megoldást kínálunk ügyfeleinknek, amely amellett, hogy megteremti számukra az elektronikus számlakiállítás lehetőségét, leegyszerűsíti az ezzel járó feladataikat, és megnyugtató megoldást kínál az e-számlázással kapcsolatos félelmeikre is” – mondja Ransburg Beatrix. „A szolgáltató végzi a számla hitelesítését, így a kibocsátó félnek nincs szüksége semmiféle egyedi fejlesztésre vagy tanúsítvány megvásárlására. Szintén a szolgáltató gondoskodik az elektronikus számlák törvényben előírt T+8 évig történő megőrzéséről. Leegyszerűsíti a befogadó féllel való együttműködést, ugyanis nincs szükség külön megállapodásra, elég, ha a befogadó letölti az e-számlát a megadott linkről, ezzel automatikusan beleegyezik a számla befogadásába. A szolgáltató emellett vállalja a számla státuszfigyelését és ellátja a számlakezelési funkciókat – mint amilyenek például az automatikus számlaemlékeztető vagy az automatikus fizetési felszólítás.”

A rEVOLUTION saját kimutatása azt is megcáfolja, hogy e-számlázás költségei magasak lennének. A nyomtatási, postázási és tárolási költségeket is beleszámítva ugyanis egyértelműen az e-számla az olcsóbb. A cég számításai szerint havi 20 számla kiállítása esetén 6.100 Ft/hó, 70 számla esetén azonban már 21.700 Ft/hó megtakarítást is jelenthet az elektronikus számlázásra való áttérés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során