Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2014. Július 23. 06:00, szerda | Belföld

Apaság megállapítása nélkül mit tehet a biológia apa?

Apaság megállapítása nélkül mit tehet a biológia apa?

Névre venné nevelt gyermekét egy férfi, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy ilyen esetben mit tehet a biológiai apa. Az onlinejogsebesz.hu szakértői válaszolnak a témába. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Online Jogsebész!

Együtt élek a barátnőmmel, akinek egy 1 éves kisbabája van, (jogilag) ismeretlen apától.
A biológiai apa kb. kéthetente-havonta egyszer meglátogatja a gyereket, eltartást nem (vagy nagyon keveset) fizet, viszont az utóbbi időben elkezdett fenyegetőzni és egyébként is agresszív (a gyermek anyját már megverte).
Mivel a gyermek anyja érthetően igyekszik távol tartani a gyermeket tőle, a biológiai apa bírósági ügyet szeretne kezdeményezni annak érdekében, hogy a nevére vegye a gyereket és több joga legyen vele kapcsolatban (pl. sűrűbb láthatás, elvitel, stb.). Mi ebben szeretnénk megakadályozni, vagy legalább minimális szintre juttatni a gyermekkel való kapcsolatát. Akár élettársi/házassági viszonyt is létesítenénk, és a gyermeket szívesen a nevemre venném, viszont kérdés, hogy a biológiai apa ilyenkor mit tehet, milyen jogai vannak? Miként tudnánk teljesen eltiltani a gyermektől?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 06. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ha jól értem levelét, az “apa” apasága sincs megállapítva. Ezért először eziránt kell pert indítania a férfinak. Ha ez a per sikerrel jár, abban nem tudják megakadályozni az apát, hogy eljárást indítson a gyermek láthatása érdekében is. A levelében leírtakat az eljárás során kell majd előadni, és akkor majd a bíróság megállapítja a láthatás feltételeit és körülményeit.
Ha Ön nevére venné a gyereket, akkor próbáljanak bemenni az illetékes gyámhatóságra, és tegyen apasági elismerő nyilatkozatot. Erre csak akkor van lehetőség, ha az anya a gyermek fogantatása idején nem élt házasságban.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 02. 13:22, péntek | Belföld

Egy kisfiú álmát váltották valóra a mentősök

A hétéves Doma mindent tud a mentőkről és mindig szeretettel integet a szirénázó mentőautóknak is.

2022. December 02. 11:44, péntek | Belföld

Hamis ágyneműket foglaltak le Ácsnál

A zsákokban Gucci és Louis Vuitton márkajelzésű ágyneműgarnitúrákat találtak a pénzügyőrök.

2022. December 02. 10:05, péntek | Belföld

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

A Magyar Rendőrség 2022. december 8-án 10 órától 14 óráig állásbörzét tart Szegeden a Rendőrképző Akadémia Járőrképző Tagozatán (Bajai út 14.).

2022. December 02. 09:07, péntek | Belföld

Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen Budapesten

A Budapesti Ügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett 53 éves férfival szemben, aki idén január és május között, sorozatjelleggel lopott értékeket elsősorban budapesti sportlétesítmények és iskolák öltözőiből