Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 17. 08:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Áramlopást segítő villanyszerelőt ítéltek el Zalaegerszegen

Áramlopást segítő villanyszerelőt ítéltek el Zalaegerszegen

Felfüggesztett börtönbüntetéssel, foglalkozástól eltiltással és összegű vagyonelkobzással sújtotta a zalaegerszegi bíróság azt a villanyszerelőt, aki éveken át jutalékért visszatekerte intézmények és üzemek árammérőit.

Bartalné Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vádlott 2009-től villanyórákat tekert vissza, hogy megbízóinak a tényleges helyett kevesebb fogyasztás után kelljen áramdíjat fizetniük. Keszthelyen, Hévízen, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson panziók és vendéglátóhelyek, valamint cukrászüzem, pékség, sőt három muzeális gyűjtemény villanyóráját is éveken át manipulálta.

A vádlott a fogyasztásmérők hitelesítésére szolgáló pecséteket is utánozta, hogy a villanyórák visszaállítását, így a lopást az áramszolgáltató ne vegye észre. Mindezért mintegy 5,6 millió forintot kapott a megbízóitól. A vádpontok között szerepelt az is: csaknem 600 ezer forint kárt okozott az áramszolgáltatónak azzal, hogy 10 éven keresztül saját otthonának mérőóráját is visszatekerte, ám ezt a férfi tagadta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 10 rendbeli, bűnsegédként elkövetett csalás és folytatólagosan elkövetett bélyeghamisítás bűntettében, de bizonyítottság hiányában felmentette saját villanyórája manipulálásának vádja alól.

A férfit a bíróság jogerősen 14 hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, emellett három évre eltiltotta a villanyszerelői foglalkozástól, azt sem munkavállalóként, sem egyéni vállalkozóként nem folytathatja. Ezenfelül 5,6 millió forint vagyonelkobzással sújtotta és a több mint 1,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.