Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az alacsonyak kövérebbek lettek az új testtömegindex-számítás alapján

Az alacsonyak kövérebbek lettek az új testtömegindex-számítás alapján

Az alacsonyabb emberek kövérebbnek minősülnek az új testtömegindex-számítás alapján, a magasabbak viszont soványabbnak.

Az Oxfordi Egyetem matematikusai rukkoltak ki a korrekcióval, mert úgy találták, hogy a régi számítási mód a magasakat túlsúlyosabbnak mutatja, az alacsonyakat pedig nem elég kövérnek. Az új képlet fő kidolgozója Nick Trefethen matematikaprofesszor. Szerinte a régi mód félrevezette az alacsonyakat, soványabbnak gondolhatták magukat a ténylegesnél, míg a magasak kövérebbnek tarthatták magukat a valósnál.
A BMI - testtömegindex - régi formulájának képlete: a testtömeg kilogrammjai osztva a testmagasság négyzetével. A számítási mód már több mint másfél évszázados (egy belga férfi, Adolphe Quetelet dolgozta ki hangsúlyozva, hogy a BMI-számítása nem áll mindenkire.) A módszer a normális testtömeg hányadosát 18,5-25 közé teszi. A 25-30 közötti mutatójú embereket enyhén túlsúlyosnak, a 30 felettit pedig kövérnek minősíti.
Trefethen úgy találta, Quetelet módszere nem veszi figyelembe, hogy a magasabb emberek általában testesebbek. Ezt korrigálandó, azt javasolja, hogy a 150 centi magasak adjanak hozzá egy pontot indexükhöz, míg a 180 centisek nyugodtan vonjanak le belőle ugyancsak egyet. A brit matematikus szerint csupán a 170 centi magasakra passzol pontosan a régi számítási mód - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;