Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2017. Február 22. 07:31, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások

- hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának konferenciáján elhangzott felszólalásában.

A világszervezet Biztonsági Tanácsában az ukrán elnökség az európai konfliktusokról szervezett miniszteri szintű vitát, amelyen felszólalt António Guterres ENSZ-főtitkár és Lamberto Zannier, az EBSZ főtitkára, valamint a Biztonsági Tanács öt állandó és tíz nem állandó tagjának képviselője is.

A magyar diplomácia vezetője beszédében rámutatott, hogy jelenleg Európának a hidegháború vége óta a legtöbb súlyos kihívással és konfliktussal kell szembenéznie. "Ezek a konfliktusok és biztonsági kihívások azonban nem kizárólag európaiak, hanem az Európát egyszerre sújtó nagyon sok biztonsági kihívásnak és fegyveres konfliktusnak globális összetevői, sokszor pedig globális okai is vannak" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy bár az európaiak sokat beszélnek arról, hogy ezeket a válságokat, fegyveres konfliktusokat, biztonsági fenyegetéseket hogyan kell vagy lehet megoldani, de ez nem kifejezetten az európaiakon múlik. Szijjártó Péter leszögezte: "Mi úgy látjuk, hogy az Európát fenyegető konfliktusokra csakis akkor lehet reális megoldás, ha változás lesz az orosz-amerikai viszonyban."

Beszédében Szijjártó Péter a magyarok történelmi tapasztalatára hivatkozva leszögezte: "amikor Kelet és Nyugat között konfliktus volt, azon Európa, de különösen Közép-Európa mindig rajtavesztett. Éppen ezért Magyarország szurkol az új amerikai és az orosz adminisztrációnak azért, hogy jobb kapcsolatot építsenek ki, vagy ahogyan az új amerikai elnök fogalmazott, hozzanak tető alá egy megállapodást".

Álláspontjának alátámasztására a magyar külgazdasági és külügyminiszter a közelmúlt történelméből említett bizonyítékot. "Senki nem vitatja, hogy Iránnal a nukleáris megállapodás nem tudott volna létrejönni, ha az amerikaiak és az oroszok nem ültek volna a tárgyalóasztal azonos oldalán. Ezért mi, magyarok minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Államokat és Oroszországot, s minden olyan döntést abszolút károsnak tartunk, amely az árkokat még mélyebbre ássa, legyenek azok politikai vagy gazdasági döntések" - hangsúlyozta a miniszter. Leszögezte: Magyarország és Közép-Európa azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között kölcsönös bizalmon és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló párbeszéd jöjjön létre. "Ilyen együttműködés nélkül nem reális végső csapást mérni az Iszlám Államra, márpedig az Iszlám Állam megsemmisítése nélkül nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem" - hangsúlyozta.A magyar diplomácia vezetője szerint az Európával szomszédos térség biztonsága közvetlen hatással van Európa biztonságára is, s ennek megoldása olyan hatalmas feladat, hogy lehetetlen orosz-amerikai összefogás nélkül megoldani. "Ezért úgy látjuk, hogy az európai biztonság kulcsa az orosz-amerikai együttműködés jövője. Amennyiben lesz a mostaninál jobb, pragmatikusabb együttműködés az Egyesült Államok és Oroszország között, akkor lesz megoldás Európa biztonsági konfliktusaira. Ha nem lesz ilyen együttműködés, akkor nehezebb jövőre kell berendezkednünk. Reméljük, hogy az amerikai elnököt senki és semmilyen törekvés nem tudja eltántorítani attól, hogy létrehozzon egy megállapodást az orosz elnökkel" - hangsúlyozza Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter kitért az ukrajnai helyzetre és a Balkánra is. Hangsúlyozta a minszki egyezmény betartásának és a balkáni stabilitásnak a fontosságát.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a konferencia közben kétoldalú találkozókat is tartott. Találkozott az ENSZ-főtitkárral és politikai helyettesével is.

Az António Guterres ENSZ-főtitkárral tartott találkozóján a magyar diplomácia irányítója tájékoztatta a világszervezet vezetőjét, hogy Magyarország határozottan támogatja a főtitkár preventív diplomáciára, vagyis a konfliktusok megelőzésére irányuló törekvéseit, és kész arra, hogy szakértői hozzájárulást adjon ehhez. Magyarország tavaly 50 ezer euróval járult hozzá a megelőző diplomáciai tevékenységhez, s az idén is kész hasonló hozzájárulásra. A miniszter tájékoztatta Guterres főtitkárt arról is, hogy Magyarország maximálisan támogatja a terrorizmusellenes harcra vonatkozó célkitűzéseit, mivel a migrációs válság megoldása és a keresztény közösségek biztonsága a terrorizmus leküzdése nélkül nem biztosítható.

A konferencián felszólalók szinte kivétel nélkül a konfliktusok megelőzésének fontosságára és a terrorizmus elleni harc szükségességére hívták fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 16:02, péntek | Külföld

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, a legtöbb esetet Kaliforniában és New York államban regisztrálták.

2022. Augusztus 18. 17:04, csütörtök | Külföld

Észak-Karolinában is életbe léphet a terhességmegszakítás tilalmáról szóló törvény

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén.

2022. Augusztus 18. 13:05, csütörtök | Külföld

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

2022. Augusztus 18. 11:02, csütörtök | Külföld

Elérhető lesz az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban

Szeptembertől elérhető lesz a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban, ugyanakkor ősztől leállítják a központi vakcinabeszerzést, az fokozatosan a gyógyszerpiac részévé válik .