Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Július 19. 12:18, kedd | Helyi

Az Európai Beruházási Bank 40 millió euró összegű hiteléből vásárolhat új mozdonyokat a GYSEV Zrt.

Az Európai Beruházási Bank 40 millió euró összegű hiteléből vásárolhat új mozdonyokat a GYSEV Zrt.

Az Európai Beruházási Bank és a GYSEV Zrt. képviselői aláírták a vasúttársaság fejlesztési hitelszerződését, emellett az ehhez kapcsolódó garancia-megállapodásokat is ellátták kézjegyükkel a vasútvállalat,

az OTP Bank és a Magyar Állam képviselői. Ennek keretében a GYSEV Zrt. 40 millió eurós hitelkerethez jut, melyből új villamos mozdonyokat vásárolhat a vasúttársaság.

A GYSEV Zrt. idén áprilisban írt ki ajánlattételi felhívást öt darab villamos mozdony beszerzésére. A tervek szerint a vasúttársaság két darab kétáramnemű, dízel segédhajtással is ellátott, valamint három darab háromáramnemű mozdonyt vásárol. A közbeszerzési eljárás ugyanakkor lehetőséget biztosít a GYSEV számára további négy, legalább kétáramnemű mozdony vásárlására.

A vasúttársaság a mozdonyok vásárlásához a most aláírt szerződés alapján 40 millió euró összegű hitelkerethez jut az Európai Beruházási Banknál. A jelenleg folyamatban lévő közbeszerzési eljárás eredményeként fog kiderülni, hogy a hitelkeretből mekkora összeget hív majd le a GYSEV Zrt.

A hitelszerződést ma Budapesten írta alá az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselője, Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója és Ungvári Csaba vezérigazgató-helyettes, a kapcsolódó garancia-megállapodásokat Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára és az OTP Bank képviselője írták alá.

A megállapodás értelmében a Magyar Állam 80 százalékos garanciát vállal a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre. A fennmaradó 20 százalékra az OTP Bank vállal hitelgaranciát. A hitelgarancia megosztása azért szükséges, hogy a konstrukció teljes mértékben megfeleljen az uniós állami támogatási szabályoknak.

„Az új mozdonyok beszerzése alapvető feltétele társaságunk további fejlődésének. Hosszú tárgyalássorozatot zártunk le a mai megállapodás aláírásával. Köszönjük a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Európai Beruházási Bank együttműködését, hiszen állami garanciavállalás mellett, kiváló feltételekkel jutottunk hitelkerethez” – mondta az aláírás kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár kiemelte, „az Európai Beruházási Bank nagyon fontos szerepet játszik a hazai közlekedési szektor fejlesztésében, mind szakmai mind pénzügyi szempontból, ezáltal hozzájárul a negatív környezeti hatások, a regionális egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a mobilitás és az elérhetőség javításához, a foglalkoztatás növeléséhez, a turisztikai potenciál kiaknázásához és mindezek által a magyar gazdaság további növekedéséhez.”

Címkék: GYSEV, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.