Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Július 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Orbán-beszéd - Nézőpont: a miniszterelnök szerint az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

A Nézőpont Intézet szerint a miniszterelnök szombati tusványosi beszédének legfontosabb üzenete, hogy a magyar kormány hosszú távon elkötelezett a migráció megállítása mellett, és az Európai Unióban még határozottabban áll majd ki a "modernkori népvándorlással" szemben.

A Nézőpont az MTI-hez szombaton eljuttatott gyorselemzésében azt írta: Brüsszel "jelenleg képtelen gyakorlatias cselekvésre", ezért a nemzetállamoknak kell - Magyarországot is beleértve - megvédeniük Európát és az európai értékeket "a tömeges illegális bevándorlás által előtérbe helyezett gazdasági, társadalmi, illetve biztonsági problémáktól".

Az elemzésben, amelyet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője jegyez, felhívták a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor nincs egyedül ezzel a véleményével, a nyugat-európai gondolkodás is kezd "fordulóponthoz érni" a bevándorlás ügyével kapcsolatban. Példaként említették, hogy David Cameron brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő és több vezető német politikus is a magyar kormányfőhöz hasonlóan gondolkodik a kérdésről.

Úgy értékelték: időszerű volt a miniszterelnök beszéde, amely egyfajta "szellemi mozgósítást" is jelent a kialakult európai vitában, és jelzi, hogy a magyar kormány a nemzetek Európájában hisz a föderális unióval szemben. Hozzáfűzték: ezzel a kormányfő a magyar baloldalnak is üzent, szembeállítva a nemzeti érdek képviseletét az ideologikus, nemzetek feletti Európában gondolkodó baloldali tábor elképzeléseivel.

Közölték: a miniszterelnök arra is utalt, hogy az angolszász országok világosan látják a tömeges illegális bevándorlás biztonsági kockázatait. Ezt az elemzésben különösen fontos felismerésnek nevezték, utalva a török-szír határra építendő kerítésre adott, támogató hangvételű amerikai véleményekre.

Azt írták: szintén lényeges eleme volt a beszédnek, hogy a bevándorlás nem segíti az európai államok gazdasági fellendülését, sőt, "a biztonsági helyzet is tovább romlott a kontinensen". Hozzáfűzték: ebből a szempontból ugyan a német helyzet részben kivételnek számít, de a bevándorlás Európa-szerte a radikális pártok megerősödéséhez vezetett.

A Nézőpont elemzésében kiemelte: megvan a kormányzat szigorú bevándorláspolitikájának társadalmi támogatottsága, ezt a kérdésben megtartott nemzeti konzultáció eredményei is mutatják. Különösen fontosnak nevezték, hogy a több mint egymillió válaszadó "elsöprő többsége" a magyar családokat támogatná a bevándorlókkal szemben, ez is mutatja "a multikulturalizmus elutasítottságát" Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;