Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2012. Szeptember 26. 19:04, szerda | Helyi

Az iskolát átadják, a múzeumot megtartanák

Az iskolát átadják, a múzeumot megtartanák

A nagycenki képviselő testület arról döntött, hogy kérvényezik a Széchenyi Emlékkiállítás önkormányzati kezelésbe vételét. Az általános iskola az államhoz kerül, s megalakulhat a hármas új hivatal is.

Több, a település és a térség életét is befolyásoló témában hozott döntést a nagycenki képviselő testület a kedden este megtartott testületi ülésen.

- A képviselők egyhangú szavazattal fogadták el azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint nagycenki székhellyel megalakulhat a Fertőboz, Pereszteg, Nagycenk alkotta közös hivatal - tájékoztatott Csorba János, Nagycenk polgármestere. - Erre azért van szükség, mert a törvény szerint ehhez minimum kettőezer fős lakosság kell. Egyenként egyik településen sem laknak ennyien, így viszont 3700 lesz a létszám. A jövőben a sok bizonytalanság miatt még további egyeztetések lesznek.

A polgármester hozzátette, arról is döntés született, hogy az általános iskola állami fenntartású lesz.

- Szakmai ügyekben nem helyben születnek a döntések, az intézmény fenntartása viszont éves szinten tizenhatmillió forintjába kerülne a településnek - folytatta Csorba János. - Ilyen feltételekkel nem vállalhattuk a fenntartását. Döntésünket alapos előkészítés és tájékozódás után hoztuk meg.

Az iskola jövője szempontjából nem lényeges, hogy teljesen állami fenntartásba kerül-e, vagy az üzemeltető az önkormányzat marad.

A fontos az, hogy a megfelelő szakmai, tárgyi feltételek és a szükséges gyermeklétszám meglegyen. Ilyen tekintetben jól állunk, az önkormányzat pedig továbbra is minden támogatást megad az iskolának.

A Széchenyi Emlékkiállítás esetében azonban kérvényezni fogjuk, hogy kerüljön hozzánk. A vonatkozó kormányhatározat szerint az államnak lehetősége van, mint kiemelt emlékhelyet saját fenntartásba venni. Úgy gondoljuk, helyben gazdaságosan tudnánk üzemeltetni. Az emlékkiállítás fenntartása, működtetése komoly felelősség, de egyben óriási lehetőség is - részletezte Csorba János.


A polgármester így folytatta: célunk, hogy a múzeum újra önálló, jól szervezett intézményként működjön, felkészült szakmai vezetéssel, szorosan együttműködve az önkormányzattal, állami intézményekkel. A Széchenyi örökség bemutatásán, ápolásán túl legyen szellemi, kulturális, közművelődési központ is, nemcsak Nagycenk, hanem a régió, és az egész nemzet számára. A falu egyébként nemzeti kegyhely, a Világörökség része, a Vidéki Települések Európai Chartáján keresztül pedig az egész Európai Unióban képviseli Magyarországot.

Egy másik napirendi pont témája a GYSEV Zrt. Sopron-Győr közti vasútfejlesztése volt.

- A vasúttársaság célja, hogy Sopronba egy vonalon érkezzen be, és menjen ki a győri, valamint a szombathelyi vasút - tette hozzá Csorba János. - A két pálya összekapcsolására három tervet ismerhettünk meg. Mi azt javasoljuk a kistérségi tanácsnak és GYSEV-nek, hogy a Pereszteg és Nagycenk között épüljön meg az új vasúti pálya. Ezáltal elkerüli a Világörökségi területeket, továbbá lehet egy új megállónk is.

A keddi ülésen tette le esküjét dr. Hudomelné dr. Dózsa Margit új képviselő, miután Nemes Viktória a hónap elején lemondott a posztjáról.

- tudósított a Kisalföld.

Címkék: múzeum, nagycenk

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 16. 11:00, szerda | Helyi

Gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Sopron és Győr között

Gépjárművel közlekednek az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszán 2020. december 16-án

2021. Március 06. 06:00, szombat | Belföld

Bethlen Gábor konstantinápolyi követének a kriptáját találták meg a székelyföldi Gyulakután

Bethlen Gábor konstantinápolyi követének, Szövérdi Gáspár Jánosnak és családjának az 1600-as évek elején épített kriptáját találták meg a székelyföldi Gyulakután, a református templom szentélyében végzett ásatások során

2021. Március 06. 05:00, szombat | Kék hírek

Brazil drogfutárt ítéltek el Budapesten

Öt és fél év fegyházra ítéltek egy brazil drogfutárt, akinek egy kiló kokain volt a gyomrában, amikor elfogták a ferihegyi repülőtéren - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-t.

2021. Március 06. 05:00, szombat | Külföld

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat