Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 08. 12:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az orosz-ukrán háború felforgatta az európai földgázpiacot februárban

Az orosz-ukrán háború felforgatta az európai földgázpiacot februárban

Az orosz-ukrán háború februárban felforgatta az európai és a hazai földgázpiacokat - állapította meg pénteki elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Kiemelték, hónap első felében a spot árak megawattóránként 80 euró körül ingadoztak, a háború kitörése után az árak megugrottak, mivel a piaci szereplők az orosz források csökkenését árazták. A hónap végéig a gázszállításokat érintő szankciókat nem fogadtak el, így az árak kismértékben konszolidálódtak.

A közlemény szerint minden energiahordozó árát növelte az orosz kereskedelmi szállítások várt leépülése, és emiatt a globális földgáz- és kőolajkínálat szűkülése. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezők közül februárban a szén euróban mért ára 30,5 százalékkal, az olajé 6,2 százalékkal nőtt.

Rámutattak arra, hogy mivel egy jövőbeli potenciális forrásszűke erősebben érinti az orosz gázimportra jobban rászoruló régiót, a magyar gázpiacon februárban nagyon alacsony forgalom mellett a nyugat-európai piacokat jelentősen meghaladó feláron lehetett gázhoz jutni. A piac az orosz források szűkösségével kapcsolatos kockázatokat tartósan beárazta, a 2023-as éves termék ára megawattóránként 60 euró fölé emelkedett.

Februárban a napi átlaghőmérséklet 4,7 Celsius volt, magasabb a korábbi négy év átlagos értékénél. A 13,1 terawattóra magyar földgázfelhasználás az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal csökkent. A hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 3 százalékkal nőtt. A napi csúcs felhasználás elérte a 547 gigawattórát, jóval alacsonyabb volt, mint az előző évi hidegebb februárban.

Tavaly februárhoz képest idén kisebb mértékben volt szükség a tárolói készletek felhasználására, így március elején még 16 terawattóra készlet volt a hazai tárolókban. A kisebb kitárolást az tette lehetővé, hogy Szlovákia, Románia és Ausztria felől is emelkedett az importált földgáz mennyisége - közölte a MEKH.

Címkék: energia, gáz, háború, orosz, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.