Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 27. 09:27, szerda | Sport
Forrás: MTI | Tarpay László András írja

Babos Tímeát a kabalaszoknya is segíti - Kétszáz hellyel előrébb

Babos Tímeát a kabalaszoknya is segíti - Kétszáz hellyel előrébb

Babos Tímea szinte elképesztő sorozatot produkált egy esztendő alatt: a mindössze 19 esztendős magyar tini, aki tavaly szilveszter napján még csak a 267. volt a női világranglistán, most csaknem 200 (!) helyet javítva a 69. a rangsorban. Idén februárban valósággal berobbant az elitmezőnybe, Bogotában egészen az elődöntőig jutott, majd mindössze negyedik WTA-tornáján, Monterreyben már a győztesnek kijáró gratulációkat fogadhatta.

A kolumbiai sikert megelőzően mindössze egy győzelme volt - tavaly Budapesten - a profi sorozat főtábláján. Aztán volt egy kisebb megtorpanás, érthető, hiszen a "nagyok" már jobban odafigyelnek a magyar lányra, ám egy hete vasárnap újabb hatalmas bravúr a tajvani Hszie Szu-vej oldalán: megnyerték a birminghami torna párosversenyét, a döntőben a világelső amerikai Lisa Raymond-Liezel Huber kettőst győzték le. Most ismét remekül rajtolt Wimbledonban, hétfőn nagy küzdelemben, három játszmában nyert az amerikai Melanie Oudin ellen, és ezzel pályafutása során egyesben első alkalommal jutott be a második fordulóba Grand Slam-tornán.
- Hogyan kezdődött, miért éppen a teniszt választotta?
- Nyolcévesen kezdtem el játszani. Előtte versenyszerűen úsztam. Egyértelmű, hogy a családi fonalak miatt választottam ezt a sportágat, hiszen édesapám (Babos Csaba - a szerk.) teniszedző, a nővérem pedig nagyon jó játékos volt.
- Mennyit jelentett, hogy az édesapja tenisztréner?
- Sokat, hiszen ő volt az, aki végül megtanította és megszerettette velem ezt a sportot. Kilencéves koromtól mind a mai napig az édesapám az edzőm.
- Mennyit edz naponta - hallottuk, nagyon sokat -, ilyen terhelés mellett szeret még egyáltalán teniszezni?
- Napi négy-öt órát játszom, egy-másfél órát pedig kondizom. Persze az edzés mennyisége es fajtája függ attól, hogy éppen hol tartunk a felkészülésben, vagy éppen hány nap van hátra a következő versenyig. Ezen kívül még vannak más tenisszel kapcsolatos kötelezettségeim, illetve másféle tréningek is. Ide tartoznak a pszichológussal eltöltött órák, a masszázs, az orvosi segítség vagy éppen a média. Nem könnyű ezt a sokféle feladatot ellátni, de szeretem csinálni, nem panaszkodom.
- Mi a kedvenc ütése, melyik megy a legjobban és melyiken kellene még javítani?
- Talán a tenyeres ejtést emelném ki mint kedvencet. Azt gondolom, hogy jelenleg a leghatékonyabb ütésem a szervám, amelyen még lehetne javítani, az az adogatás-fogadásom.
- Mikor érezte először, hogy kinyílt a világ, és akár a csúcsok csúcsára is eljuthat?
- Életem első igazán nagy sikere az volt, amikor megnyertem az Európa-bajnokságot. Folyamatosan ott voltam az élmezőnyben a juniorok között, így mertem remélni, hogy felnőttként is odaérhetek.
- Meséljen a legemlékezetesebb meccseiről?
- Rengeteg jut az eszembe. Ott van például a Sara Errani elleni összecsapás, az első ITF-tornagyőzelmem, az egyéni Eb-diadal... De akár messzebbre is visszanézhetünk. A legelső emlékezetes meccsemet 12 évesen játszottam az országos bajnokság döntőjében. Elvesztettem az első szettet, majd úgy döntöttem, hogy kimegyek az öltözőbe, hogy felvegyem a kabalaszoknyámat. Simán győztem, és magyar bajnok lettem...
(Babos Tímea február végén a monterreyi torna elődöntőjében győzte le Sara Erranit, majd a tornát is megnyerte. Az olasz játékos az idei Roland Garroson a döntőben kapott ki az orosz Marija Sarapovától.)
- Van példaképe a teniszezők között?
- Örök példaképem volt az orosz Jelena Gyementyjeva, de ő már sajnos visszavonult. Már nincs igazán.
- Akad olyan játékos, akit nem kedvel különösebben?
- Próbálok mindenkivel jó kapcsolatot kialakítani.
- Mi a kedvenc ütőmárkája?
- Életemben eddig csak egyféle ütővel, Technifibrével játszottam. Elég egyedi, hiszen ez a cég olyan ütőket gyárt számomra, amilyeneket én szeretek. Olyan súlyúak és "húrelosztásúak", amilyeneket kedvelek, és még a nevemet is belevésik.
- A salakborítást, a füves pályát vagy a keménypályát kedveli a legjobban?
- Azt gondolom, hogy minél gyorsabb a pálya, annál jobb nekem. Most füves pályán játszom, amit nagyon szeretek, aztán jöhet a keménypályás idény, ami szintén a kedvenceim közé tartozik. Persze, ha jól megy valakinek a játék, akkor azt mondják, mindegy, hogy milyen a borítás.
- Az idén már nyert tornát egyesben és most legutóbb párosban. Mi még a célja 2012-ben?
- Ez nagyon nagy öröm számomra. Nem hittem volna, hogy sikerülni fog az, amit idén elértem. Persze, itt nem szeretnek megállni, vágyok az újabb sikerekre, és dolgozom is érte keményen. Jönnek a Grand Slam-tornák, az olimpia, más WTA-viadalok, annyi verseny van a teniszben, sok helyen lehet bizonyítani, alig várom a folytatást.
- Párosban, oldalán a tajvani leánnyal a világ elsőszámú kettősét győzték le, vagyis nincs megállás, mindenki legyőzhető?
- A jelenlegi női teniszben sok minden előfordulhat. Mindenkit meg lehet szorongatni vagy éppen megverni. Ez a legutóbbi siker is azt mutatta, hogy egy viszonylag ismeretlen duó is legyőzheti a világranglista-vezetőket.
- Van magánélete, ráér bármire is: táncolni, bulizni vagy csak úgy sétálni a városban?
- Rengeteget edzek, ez tény, de próbáljuk úgy alakítani programjaimat, hogy maradjon idő másra is. Szeretek a barátaimmal lenni, nevetni, vásárolni, mozizni, szóval csak átlagos életet élni. Nem mondom, hogy sokat buliznék, sokszor a fáradtság meggátol már abban is, hogy egyáltalán bármerre is elinduljak...

- Bejárja a világot. Volt ideje megnézni egy-egy nevezetes épületet, templomot, vagy mondjuk az Eiffel-tornyot?

- Mindig azt mondom, hogy az a jobbik eset, ha nem marad idő semmire, mert ez az azt jelenti, hogy még versenyben vagyok. De természetesen ha tehetem, akkor körbenézek az adott helyszínen, fényképezek, vásárolok, kicsit turistáskodom.
- Hogy viselkednek a sztárok, amikor össze vannak zárva a pályán, egy szállodában a világ valamelyik távoli sarkában?
- A legnagyobb sztárok is csak emberek, egy helyen eszünk, edzünk vagy éppen lakunk.
- Most májusban múlt 19 éves, gondolkodott már azon, hogy meddig játszik?
- Ezen még nincs mit gondolkodnom. Én meg csak most csöppentem bele ebbe az egész körforgásba, és ahogy már korábban is említettem, szeretnék jó sokáig itt maradni. Hogy ez éppen még tíz vagy tizenöt évet jelent, nem tudom.
- Egyetem, főiskola, továbbtanulás...
- A profi teniszezés mellett azt hiszem, esélytelen ezen gondolkodni. Ha majd befejezem, akkor szeretnék valamilyen irányba elmozdulni.
- Mi a kedvenc időtöltése a tenisz mellett?
- Család és barátok. Ez a kettő a legfontosabb, és hogy ezen belül épp egy mozi vagy csak egy fagyi van asztalon, az már mindegy.
- Hamarosan kezdődik a londoni olimpia...
- Egy álmom válna valóra, ha ott lehetnék.
- Doppingolja a hazai közönség, vagy zavarja, és mindenáron bizonyítani szeretne?
- Az első pillanatokban talán mindig jobban izgulok a kelleténél, de ahogy belemerülök a játékba, úgy élvezem egyre jobban a közönséget is. Alapvetően szeretek nagy közönség előtt játszani, így a hazai szurkolók meg több erőt adhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.