Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Augusztus 09. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Bagettválságtól tartanak a franciák a pékek szabadságolása miatt

Bagettválságtól tartanak a franciák a pékek szabadságolása miatt

Bagettválság fenyeget Párizsban: miután eltörölték a pékek nyári szabadságolását korlátozó rendelkezéseket, a francia főváros lakossága most nehezen jut hozzá kedvenc bagettjéhez.

A gall életstílus egyik szimbóluma a szatyrokból kikandikáló friss bagett. Párizsban annyira a mindennapi élet része, hogy több mint kétszáz évre visszanyúló törvény írta elő a pékek szabadságának korlátozását és azt, hogy még nyári hónapokban is nyitva tartsanak. A bürokrácia csökkentését célzó reformok azonban szabad utat engedtek a pékek szabadságolásának, ami miatt veszélybe került a párizsiak napi péksüteményének beszerzése - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap.

A törvények szerint a francia pékségek felének júliusban és augusztusban is nyitva kellett tartania, és azok a sütödék, amelyek bezártak, a boltajtón kötelesek voltak feltüntetni, hol található a legközelebbi nyitva tartó pékség. Egy 2014 végén meghozott új rendelkezés következtében azonban idén fordul elő először a francia forradalom óta, hogy a párizsi pékségek dolgozói tömegesen vehetik ki szabadságukat a nyári időszakban.

Ennek az lett az eredménye, hogy mérgelődő vásárlók toporognak a bezárt pékségek körül és sokan a szupermarketekben kapható félkész bagettekre fanyalodnak, amelyet otthon lehet készre sütni.

"Lementem egy pár napja, hogy vegyek egy bagettet és a két legközelebbi pékség be volt zárva, amire még nem volt példa. Másnap egy nő megállított az utcán, és ő is egy nyitott pékség felől érdeklődött. De csak a 'rosszak' maradtak nyitva" - mesélte a The Local című helyi honlapnak egy vásárló, Lynn Segal.

Vannak, akik egészen odáig mennek, hogy Franciaországban az egész élet megbénul a nyári vakációk alatt. "Nemcsak kenyeret, sajtot, de autóalkatrészt sem lehet kapni" - panaszolta el a 33 éves Maxime Linke, aki tréfálkozva megjegyezte, hogy egykor már "kevesebbért is hullottak fejek".

Párizsban azért nem veszik félvállról a kenyérgondot: tavaly a városháza online kalauzt adott ki, amely tájékoztatást nyújtott a nyitva tartó pékségekről.

Címkék: bagett, francia, pék, válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése