Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. December 26. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Bajnaiékat cáfolja az LMP-s „nagyágyú?

Bajnaiékat cáfolja az LMP-s „nagyágyú?

Lapunk kérdésére Karácsony Gergely elismerte, hogy az egyfordulós rendszer mindenképpen kikényszeríti a politikai oldalakon belüli együttműködést.

Így vélhetőleg 2002-ben és 2006-ban is együtt indult volna az MSZP és az SZDSZ, ami szembemegy a Szigetvári Viktorék által készített választási modellel.

Az MNO azon kérdésére, hogy a Fidesz–KDNP miért alkotott olyan választási törvényt, amellyel 1998-ban biztosan veszített volna, Karácsony Gergely elmondta, hogy a Fidesz és az FKGP vélhetőleg együtt indult volna akkor, és így nyerte volna meg a voksolást. Az LMP-s politikus ezzel elismerte, hogy az egyfordulós rendszer minden bizonnyal kikényszerít előzetes megállapodásokat a pártok között, amelyeket egy választási modell létrehozásakor is figyelembe kell venni.

Korábbi cikkeinkben bíráltuk a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által gründolt Haza és Haladás Alapítvány által készített választási modellt, mely szerint 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz nyert volna. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az akkori politikai helyzetet figyelembe véve, és az egyfordulós kényszerek miatt az MSZP és az SZDSZ mindenképpen együtt indult volna. Másrészt a Szigetvári Viktor által készített tanulmány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az egyéni jelöltek által okozott támogatottsági különbségeket.

2002-ben és 2006-ban még nagyobbat bukott volna a Fidesz

Az MNO a Haza és Haladás Alapítvány által készített számításokat figyelembe véve három esetet modellezett. A 2002-es és 2006-os eredmények esetében az MSZP és az SZDSZ szavazatait összeadtuk, és megnéztük a 106 körzetben lévő eredményeket. 2006-os választásnál, emellett az esetleges Fidesz–MDF összefogás hatását is megnéztük. Természetesen itt is csak a listás eredményekre támaszkodhattunk, ráadásul a Fidesz és a demokrata fórum öt évvel ezelőtti összefogása meglehetősen távol volt a valóságtól, szemben a balliberális erőkkel, ahol erről nem beszélhetünk.

2002-ben a 106 egyéni körzetből a Fidesz–MDF abban az esetben, ha az MSZP és az SZDSZ együtt indul a területi listás szavazatokat figyelembe véve, 46 helyen győzött volna, míg a balliberális erők 60 körzetben. Fontos kiemelni, hogy itt csak a pártokra leadott voksokról van szó, amiben nem szerepel az egyéni jelöltek szereplése. Ebben a szisztémában tehát az akkori kormányerők sima vereséget szenvedtek volna, ráadásul Budapesten egyetlen mandátumot sem szereztek volna az egyéni körzetekben.

Az öt évvel ezelőtti országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP szövetség az MSZP–SZDSZ-szel szemben 68-38-as vereséget szenvedett volna az egyéni körzetek szintjén, így az akkori kormányerők simán nyerték volna a voksolást. Abban az esetben, ha a Fidesz–MDF együtt indult volna, akkor 56-50-re verték volna a balliberális erőket az egyéni körzetek szintjén, azonban a két ellenzéki párt akkori összefogása még a két forduló között sem valósult meg, és kétséges, hogy a demokrata fórum szavazói hajlandóak lettek volna-e a Fideszre voksolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni